Hurja spekulaatio Norjassa – tähtihiihtäjän jättimäinen sopimus voi romahduttaa koko maajoukkuejärjestelmän: "Yksi dramaattisimmista tapahtumista maastohiihdossa"

Voisiko jättisopimuksen uuden sponsorinsa Uno-X:n kanssa solminut hiihtotähti Johannes Hösflot Kläbo irrottautua kokonaan Norjan maajoukkueesta? Niin uskoo Birger Löfaldli, norjalaislehti Adresseavisenin urheilukolumnisti, jonka mukaan siirrolla voisi olla mullistavia vaikutuksia.

Johannes Kläbon uuden sponsorisopimuksen on kerrottu olevan arvoltaan peräti 2,5 miljoonaa euroa. Se on voimassa aina vuoteen 2025 saakka.

– Tämä on yksi dramaattisimmista tapahtumista maastohiihdossa sitten Petter Northugin maajoukkueesta irtautumisen jälkeen. Tämän sopimuksen myötä nyt Kläbon on helpompaa irrottautua, jos hän haluaa niin tehdä, Löfaldli sanoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Löfaldli listaa syitä NRK:lle, miksi hän uskoo 23-vuotiaan Kläbon harkitsevan sensaatiomaista siirtoa pois maajoukkueesta.

– Tämä saattaa olla ensimmäinen askel Uno-X:ltä muodostaa oma hiihtojoukkue, jossa olisi lisää muitakin tähtiä, aivan niin kuin pyöräilyssä on tapana.

– Kläboa sponsoroiva yhtiö ei ole kilpailutilanteessa maajoukkueen pääsponsorien kanssa niin kuin Petter Northugin taannoinen sponsori Coop oli. Siksi se olisi hyväksyttävämpää liiton näkökulmasta.

– Nyt irtautuminen maajoukkuetoiminnasta on helpompaa. Kläbo on tehnyt sopimuksen, joka kestää vuoteen 2025 saakka ja on toisin sanottuna pitkäkestoinen. Se antaa hänelle paljon vankempaa tukea.

Löfaldlin mukaan Kläbon henkilökohtainen sponsorisopimus voi johtaa jopa siihen, että Norjan hiihtomaajoukkue nykyisessä muodossaan lakkaisi olemasta ja se korvautuisi jollakin huomattavasti löyhemmällä ratkaisulla.

– Viimeisin mainitsemani syy on se, miksi se on mielestäni niin dramaattista. Hän saattaa huomata, että maajoukkue ei ole hänelle enää oikea paikka.

Maajoukkueesta irtautuminen toisi Kläbolle vapauden tehdä yhä enemmän henkilökohtaisesti neuvoteltuja sponsorisopimuksia ja antaisi hänelle siten taloudellisesti täysin ylivertaisen tilanteen muihin hiihtäjiin nähden.

Hiihtoon yksityisten toimijoiden talleja?

Löfaldlin esittämä skenaario voi toteutua aikaisintaan vuoden päästä, sillä Kläbo allekirjoitti keskiviikkona ensi kautta koskevan urheilijasopimuksen Norjan maajoukkueen kanssa, mikä velvoittaa häneltä tiettyihin ehtoihin sitoutumista muun muassa liiton markkinoinnissa.

Vastineeksi sopimuksesta tähtihiihtäjä saa Norjan hiihtoliitolta valmennusapua, leirityksiä ja ennen kaikkea paikan maastohiihdon maailmancupissa.

Löfaldlin näkemyksen mukaan ensi kesän urheilijasopimusneuvotteluista voi tulla kuitenkin hankalat, koska Kläbolla on takanaan 500 000 euroa vuodessa maksavan sponsorin taloudellinen selkänoja. Tätä sopimusta vipuvartena hyödyntäen Kläbo voisi sanella täysin erilaiset ehdot urheilijasopimukseensa koskien muun muassa markkinointioikeuksiaan.

Norjan hiihtoliitolla valttikorttina neuvotteluissa on tietenkin edellä mainittu maailmancupin edustuspaikka. Liiton heikko taloudellinen tilanne voi kuitenkin pakottaa sen antamaan edustuspaikan Kläbolle ilman erityisiä velvoitteita.

Tämänkaltainen liike voisi tuhota norjalaisen maajoukkuejärjestelmän nykyisellään ja saattaisi pidemmällä aikavälillä avata oven kaupallisten toimijoiden muodostamille hiihtotalleille, joihin mallia voitaisiin ottaa kilpapyöräilystä.

Yksityiselle rahoitukselle saattaa olla hiihdossa jatkossa yhä enemmän tilausta, sillä useiden maiden hiihtoliitot – muun muassa Suomen ja Norjan – ovat tällä hetkellä taloudellisessa ahdingossa, mitä koronaviruspandemian aiheuttama epävarmuus on pahentanut entisestään.

"Minulla ei ole ollut suunnitelmia muuttaa asiaa"

Löfaldlin mukaan Kläbon ja ammattilaistason pyöräilytallia pyörittävän Uno-X:n yhteistyötä on kuvailtu laajamittaiseksi tavalla, joka vihjailee jo maajoukkueesta irtautumisella.

– Hän vapauttaa itsensä ja tekee itsestään maajoukkueesta riippumattoman. Kuten sanoin, hän voisi aivan helposti hypätä pois maajoukkueesta tämän sopimuksen avulla.

Kläbon henkilökohtaisena managerina toimiva isä Haakon Kläbo ei halua kommentoida maajoukkueasiaa NRK:lle, mutta toteaa yleisellä tasolla seuraavasti:

– Olen tyytyväinen tähän sopimukseen ja siihen, millaisen näkymän se antaa Johannekselle maastohiihdossa pitkällä tähtäimellä.

Tronhdeimissa lehdistöä keskiviikkona tavannut Johannes Kläbo totesi, ettei maajoukkueesta irtautuminen ole ollut hänen tavoitteensa ainakaan toistaiseksi.

– Kun asiat ovat niin kuin tällä hetkellä, viihdyn maajoukkueessa erittäin hyvin. Minulla ei ole ollut suunnitelmia muuttaa asiaa, Kläbo vastasi.

Norjan maajoukkueen joukkueenjohtaja Espen Bjervig muistuttaa NRK:lle, että maailmancupissa hiihtämiseen vaaditaan liittymistä maajoukkueen mukaan.

– Minulla ei ole mitään erityistä kommentoitavaa tuohon asiaan. En tiedä, miten hän aikoo harjoitella heidän (Uno-X:n) kanssaan. Mutta maajoukkueen urheilijana hänen tulee käyttää niitä terveyteen liittyviä palveluita, joita me hänelle tarjoamme, Bjervig sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat