Hurja kuva! Salama teki valtavan reiän tiehen Espoossa – meteorologi kertoo, miten se on mahdollista

Joensuulainen Joonas kuvasi huikean videon kerrostalon kattoon osuneesta salamasta 0:25
Video: Joensuulainen Joonas kuvasi huikean videon kerrostalon kattoon osuneesta salamasta viime vuonna.

Espoolainen Blerina Orllati oli palaamassa kotiinsa maanantaina, kun Perkkaalla eteen sattui yllättävä näky. Tiessä oli valtava reikä ja sen ympärillä asfaltin palasia.

Orllati kävi kysymässä paikan päälle saapuneelta tiehuollon työntekijältä, mistä mahtoi olla kysymys. Vastaus yllätti: Salama oli iskenyt ja tehnyt reiän asfalttiin.

Orllati julkaisi kuvan reiästä Facebookin puskaradiossa varoitellen ihmisiä voimakkaista salamaniskuista.

Salaman lämpö laajentaa

Forecan meteorologi Jenna Salminen kertoo, että reikä voi hyvinkin olla salaman tekosia. Mitään muutakaan järkevää selitystä reiälle Salminen ei keksi.

– Asfaltti sisältää vettä, ja salaman iskiessä lämpö laajentaa asfalttia ja muuttaa vettä höyryksi. Laajentuessaan asfaltin rakenne saattaa mennä pirstaleiseksi kuvan mukaisella tavalla, Salminen kuvailee.

Salaman voima on ollut niin suuri, että se on saanut asfaltin palaset lentämään jopa metrien päähän reiästä. Tila on käynyt asfaltin palasilla ahtaaksi, mikä on aiheuttanut sinkoilemisen, Salminen täsmentää.

Salama iskee usein korkealle

Yleinen kansanviisaus on, että salama iskee korkealle yltäviin paikkoihin, kuten puihin ja mastoihin. Meteorologi Salminen vahvistaa tiedon todeksi.

– Salama iskee usein korkeisiin kohteisiin, koska sinne se ehtii muodostaa ensimmäisenä yhteyden pilvestä maahan.

Aina näin ei kuitenkaan ole.

– On mahdollista, että salama voi iskeä ihan mihin tahansa. Tällä kertaa, sillä oli sellainen tuntuma, että tuohon (asfalttiin) on hyvä iskeä.

Lue myös:

    Uusimmat