Hurja kannatus kiusaamisen kriminalisoinnille: Rikosrekisteri loppuelämäksi!

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) aikoo tehdä lakialoitteen koulukiusaamisen kriminalisoinnista. Koti-osion lukijoista jopa yli 90 prosenttia kannattaa ajatusta.

Koti-osion lukijoista lähes 92 prosenttia on sitä mieltä, että koulukiusaamisen tulisi olla rikos.

– Kiusatun koko loppuelämän ihmissuhteet voivat kärsiä kiusaamisen johdosta. Esimerkiksi änkyttäjät, muutoin vammaiset jne alkavat karttaa vieraita ihmisiä ja erakoituvat. Puhumattakaan mielenterveydellisistä seurauksista, joista on esimerkkejä yllin kyllin, kirjoittaa nimimerkki ”Viiden lapsen isä”.

– Vain siten voidaan puuttua ilmiöön. Ei koululla eikä kodilla ole työkaluja tähän, ja siksi kiusaaja kokee voivansa jatkaa ja jatkaa. Kiusattu saa elinikäiset vammat. Ehdottomasti viisas ja kannatettava ehdotus, hyvä!, kirjoittaa nimimerkki "Layla".

– Kiusaaja on yhteiskunnan ja ihmisyyden vihollinen numero yksi jo pelkästään taloudellisesta näkökulmasta asioita tarkasteltaessa. Lainsäädännön muuttamisen ohella on tärkeää muuttaa myös kulttuuria, toteaa nimimerkki ”Jari”.

Osa suhtautuu alaikäisten tekoihin armottoman tiukasti.

– Todellakin pitäisi olla rikollista. Ja tämän rikoksen tulisi säilyä myös rikosrekisterissä loppuelämän että varmasti on työnhaku vaikeaa. Varmasti siinä vaiheessa on jo kääntynyt kiusaajaa vastaan oma käytös, kirjoittaa nimimerkki "Sanna".

"Voin edelleen henkisesti pahoin"

Moni kertoo kiusaamisen jättäneen syvät haavat, jotka ovat kipeitä vielä kymmenien vuosien jälkeenkin.

– Ehdottomasti. Itse koulukiusattuna olen vahvasti sitä mieltä että arvosanat ja kaverisuhteiden ylläpitäminen olisivat olleet korkeammalla tasolla jos ei olisi tarvinnut pelätä henkensä edestä joka päivä, toteaa nimimerkki ”Tanja”.

– Terveisiä päiväsairaalasta – ikää minulla on jo yli 30 ja edelleen voin henkisesti pahoin. Lääkkeitä syön säännöllisesti. En pärjää työelämässä enkä yksin. Kiusaajat tekivät elämästäni helvetin. Kiusaajille pitäisi saada rangaistus sillä kaikki eivät kykene puolustautumaan. Tuntuu niin rikkinäiseltä elämä kun muut porskuttaa menemään ja itse näen rikkoutuneen ihmisen. Sairaan.

Vain 6,6 prosenttia lukijoista ei kannata Heinosen ajatusta.

– Lait eivät poista ongelmaa. Eihän olisi murhaajia ei rattijuoppoja eikä talousrikollisia jne. jos lait poistaisivat ongelmat ja rikoksentekijät, kirjoittaa nimimerkki ”Everyday”.

– Minun mielestäni siinä vaiheessa, kun kiusaaminen on mennyt siihen pisteeseen,että se on jatkuvaa ja systemaattista sekä sitä on pyritty ratkomaan osapuolten kesken löytämättä ratkaisua ja loppua kiusaamiselle, asia pitäisi siirtää poliisille. Pelkään, että jos koulukiusaaminen kriminalisoidaan oikopäätä hämärtyy raja oikean kiusaamisen ja nahistelun välillä. Siitä tulee kuin lasten huostaanotto, että tietyt instanssit ovat yliaktiivisina ja syyttömätkin joutuvat kärsimään.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja