"Huomattavasti enemmän hyötyjä kuin haittoja" – suomalaiset arvostavat EU:ssa vapaata liikkuvuutta, mutta myös huolia on useita

Euroopan unioni merkitsee 86 prosentille suomalaisista vapaata liikkuvuutta Euroopassa. Asia käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Liki yhtä moni suomalainen eli 76 prosenttia aikuisväestöstä katsoo, että EU merkitsee vapautta asua, opiskella ja tehdä töitä toisissa Euroopan maissa.

Eva selvitti EU:n merkitystä suomalaisille 14-osaisella kysymyssarjalla, johon sisällytettiin yhtäläinen määrä myönteisiä ja kielteisiä asioita

– Suomalaisten mielestä EU:hun liittyy huomattavasti enemmän hyötyjä kuin haittoja. EU- ja EMU-asenteet ovat nyt myönteisimmät koko jäsenyytemme aikana, toteaa Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Vapauden jälkeen toiseksi merkityksellisin asia EU-jäsenyydessä suomalaisille on vakaus. Sitä tarjoavat yhteinen valuutta euro, varmuus kuulumisesta länsimaiden joukkoon ja suuremman yhteisön tarjoama turvallisuus. EU merkitsee monelle myös sen mukanaan tuomaa vaurautta. 63 prosentille suomalaisista EU merkitsee sisämarkkinoita ja niiden tarjoamia taloudellisia hyötyjä.

Suomalaisten kuva EU:sta ei ole pelkästään myönteinen. Suomalaisia huolettaa EU-maiden tukeminen, kansallisen itsemääräämisoikeuden kaventuminen ja hallitsematon maahanmuutto.

Kyselyyn vastaisi hieman yli 2 000 henkilöä, jotka muodostavat Evan mukaan edustavan otoksen Suomen aikuisväestöstä.

Lue myös:

    Uusimmat