Mainos

Huohvanaisten surmajuttu Helsingin hovioikeudessa

Huohvanaisten veljesten surmajutun käsittely alkoi tänään Helsingin hovioikeudessa. Kolmesta murhasta tuomion saanut Veli Matti Huohvanainen katsoo syyllistyneensä korkeintaan kahteen tappoon ja yhteen kuolemantuottamukseen, kun ase laukesi vahingossa. Vantaan käräjäoikeus tuomitsi viime syksynä 31-vuotiaan Veli Matti Huohvanaisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Huohvanainen surmasi ampuma-aseella kaksi miestä Vantaan Viestitiellä liikehuoneistossa ja vielä myöhemmin pakomatkan aikana Hauholla pistimellä ruotsalaismiehen. Surmat tapahtuivat toissa vuoden syyskuussa. Hovioikeudessa puolustus totesi, että Veli Matti Huohvanaisen toiminta oli sekavaa jo ennen surmatekoja. Hän oli kokenut uhkaa ja epäillyt miehiä palkkatappajiksi tai heidän apureikseen.
-Veli Matti Huohvanainen menetti jostakin syystä mielensä hallinnan, sanoi avustaja.

Syyttäjä vaatii Olli Pekka Huohvanaiselle hovioikeudessa tuomiota taposta tai surmasta ja törkeästä pahoinpitelystä sekä kovempaa rangaistusta. Hänet tuomittiin Vantaan käräjäoikeudessa surman yrityksestä ja pahoinpitelystä 2 vuodeksi 7 kuukaudeksi vankeuteen. Syyttäjän mielestä Olli Pekka Huohvanainen ampui harkitusti elävän ihmisen, jota Veli Matti Huohvanainen oli hetkeä aiemmin ampunut päähän.

Olli Pekka Huohvanainen

Mies oli tullut Veli Matti Huohvanaisen liikehuoneistoon Viestitielle vaihtaakseen akun puhelimeensa. Hän oli paikalla 7-vuotiaan tyttärensä kanssa. Puolustuksen mielestä Veli Matti Huohvanaisen harhat laukesivat, kun mies kumartui ja otti taskustaan tumman puhelimen, jota Veli Matti luuli aseeksi. Tällöin hän ampui miestä päähän. Syyttäjän mielestä mies eli vielä, kun Olli Pekka Huohvanainen ampui miestä. Puolustuksen mielestä mies oli jo aivokuollut. Mies oli Olli Pekka Huohvanaisen ystävä.
-Olli Pekka Huohvanainen joutui ampumaan veljensä pakottamana, mitä osoittaa sekin, että tämän jälkeen veljeksille tuli kova riita, totesi Olli Pekka Huohvanaisen avustaja.

Toinen surma tapahtui myös liikehuoneistossa. Veli Matti Huohvanaisen mukaan surma oli vahinko. Ase laukesi, koska mies otti kiinni konepistoolista. Syyttäjän mielestä kyse on täysin puolustuskyvyttömän ja eri tavoin pahoinpidellyn miehen murhasta. Surmien jälkeen Veli Matti Huohvanainen yritti peitellä jälkiä polttamalla liikehuoneiston. Se ei kuitenkaan onnistunut. Kolmas uhri kuoli pakomatkalla Hauholla. Veli Matti Huohvanainen iski miestä kuolettavasti pistimellä keuhkoon, kun mies ei heti noussut autosta ulos.

Syyttäjä vaatii toisen uhrin pahoinpitelyyn osallistuneelle Juha Petteri Huoviselle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja ankarampaa rangaistusta. Hänet tuomittiin aiemmin pahoinpitelystä neljän kuukauden vankeusrangaistukseen. Huovinen taas vaatii yhdyskuntapalvelua. Puolustuksen mukaan hän toimi Veli Matti Huohvanaisen pakottamana.

Menehtyneiden omaiset vaativat hovioikeudessa korkeampia korvauksia. Esimerkiksi isänsä menettänyt tytär vaatii 300 000 markan korvauksia käräjäoikeuden tuomitsemien 120 000 markan sijasta. Leski vaatii 100 000 markkaa aiemman 80 000 markan tilalle.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja