Hummerit saivat Trumpin tuohtumaan – uhkailee nyt Eurooppaa autoilla

2:09
Video: Presidentti Donald Trumpin arvostelu kiihtyi Yhdysvalloissa riehuneiden levottomuuksien myötä

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump väläytti jälleen perjantaina kauppasotaretoriikkaansa, kun hän uhkasi EU:ta ja Kiinaa uusilla tulleilla. Syynä oli tällä kertaa se, että alueet kohdistavat tuontitulleja Yhdysvalloista tuleville hummereille.

Trump mainitsi asiasta kalatalousalan kokoontumisessa Mainessa. Osavaltio tunnetaan esimerkiksi elokuisesta hummerifestivaalistaan, joka tosin on tänä vuonna peruttu koronakriisin takia.

Trumpin mukaan mahdolliset lisätullit koskisivat EU:n kohdalla autoja. Kiinalaistuotteiden osalta hän ei täsmentänyt uhkaustaan. Trump vaati EU:ta luopumaan hummeritulleista heti.

– Jos sitä ei muuteta, laitamme tullimaksut heidän autoilleen. Silloin he muuttavat asian heti, Trump sanoi.

Autoihin ja autonosiin liittyvillä tulleilla uhkailu on ennenkin kuulunut Trumpin repertuaariin, kun hän on kommentoinut kauppasuhteita EU:n kanssa.

Financial Timesin mukaan EU:n ja Kanadan välinen kauppasopimus sallii hummerin tuonnin Kanadasta ilman tullimaksuja, kun taas yhdysvaltalaisilla elävillä hummereilla on kahdeksan prosentin tullit.

Kiina puolestaan lätkäisi yhdysvaltalaiselle tuontihummerille 25 prosentin tullimaksun maiden välisen kauppasodan takia.

Suojelualue oli toipumassa ylikalastuksesta

Samassa tapaamisessa Trump heikensi merkittävästi merien suojelua. Trump päätti välittömästi sallia kalastuksen Uuden-Englannin edustalla noin 13 000 neliökilometrin alalla, joka hänen edeltäjänsä presidentti Barack Obaman kaudella säädettiin suojelualueeksi.

Atlantin valtamereen kuuluva alue ehti olla suojeltuna vain nelisen vuotta. Obaman hallinnon tarkoituksena oli edistää valaiden suojelua ja auttaa aluetta toipumaan ylikalastuksesta, kertoo esimerkiksi Washington Post.

Mainen osavaltiolla on pienestä koostaan huolimatta painoarvoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Viime vaaleissa Trump hävisi osavaltion täpärästi demokraattien Hillary Clintonille. Yhdysvalloissa on määrä pitää presidentinvaalit marraskuussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja