Hukkuneen pikku-Aylanin perheen pakomatka alkoi jo vuonna 2011 – lue traagisen tarinan vaiheet

Maailmanlaajuisesti otsikoihin nousseen 3-vuotiaana hukkuneen pakolaisen Aylan Kurdin perheen traagisesti päättynyt pakomatka alkoi jo vuonna 2011, kun Syyrian sisällissodan väkivaltaisuudet kävivät sietämättömiksi pääkaupunki Damaskoksessa. Kurdit pakenivat Kobanen kaupungin liepeille, kunnes taistelut levisivät myös sinne.

Kobanen kauhut

Viime vuonna Kobanesta tuli kurditaistelijoiden ja terroristijärjestö Isisin taistelutanner useiden kuukausien ajaksi. Kobane on muuttunut rajujen taistelujen myötä kummituskaupungiksi.

Kaupungissa vierailleiden toimittajien mukaan puolet kaupungin rakennuksista on pahasti vaurioituneita ja osa on muuttunut ”pölyksi”.

Tilannetta ei helpota myöskään se, että vaikka Yhdysvaltain johtamat ilmapommitukset auttoivat kurdeja pitämään puolensa, ne tuhosivat myös alueen infrastruktuuria.

Kurdien pakomatka

Kurdin perhe pakkasi omaisuutensa ja lähti Kobanen liepeiltä kohti lähellä sijaitsevaa Turkin rajaa. Turkissa olisi turvallista. Mutta samalla hetkellä kun raja ylittyi, perhe menetti mahdollisuuden saada oleskelulupa tai turvapaikka.

Perheen turvapaikanhakua on hankaloittanut alusta asti se, että Syyria on kieltänyt osalta kurdeja maan kansalaisuuden. Viranomaisten mukaan heillä ei ole  minkään maan kansalaisuutta, eikä siis myöskään passia.

Vuonna 2011 kurdeille annettiin mahdollisuus anoa Syyrian kansalaisuutta, mutta  anomuksia hylättiin ja osa oli jo ehtinyt aloittaa pakomatkan.

Turkki myönsi Syyrian kriisin alkuvaiheessa vuoden oleskeluluvan ja vapauden liikkua Turkissa niille sotaa pakeneville ihmisille, joilla on passi. Turvan saivat toki kaikki rajan yli päässeet.

Kurdin perheellä ei ollut passeja eikä liikkumisvapautta. Heidän valittavakseen jäi rekisteröityminen pakolaisleirille tai pysyminen muualla Turkissa laittomasti. Matka takaisin Syyriaan ei tullut kysymykseenkään.

Seurauksena on ollut omituinen tilanne. Passittomalla perheellä ei ole ollut mahdollisuutta saada Turkista maastapoistumisviisumia. Heillä ei myöskään ole ollut mahdollisuutta hakea turvapaikkaa muualta, koska he eivät saa maastapoistumisviisumia.

Kanadan viisumista oli Kanadassa asuvan sisaren yrityksistä huolimatta turha haaveilla, koska paperit eivät olleet kunnossa.

Salakuljettajat tarjosivat ainoan vaihtoehdon yli 4000 eurolla eli merimatkan Kosin saarelle Kreikkaan. Samalla summalla perhe olisi lentänyt helposti Kanadaan.

Takaisin Kobaneen

Aylan, hänen veljensä ja äitinsä hukkuivat, kun perhe yritti taittaa ”toivon matkan” Turkin Bodrumista Kosin saarelle Kreikkaan. Turvapaikanhakijoita kuljettanut vene kaatui varhain keskiviikkona ja 12 ihmistä kuoli. Vain perheen isä säilyi hengissä turmassa. 

Kolmikon ruumiit siirrettiin ensin lentokoneella lähelle Syyrian rajaa. Sieltä matka jatkui poliisisaattueessa takaisin Kobanen raunioille, missä heidät haudattiin perjantaina.

Al-Jazeera-kanavan mukaan turkkilaiset viranomaiset ovat vanginneet neljä ihmissalakuljetuksesta epäiltyä. Epäillyt ovat 30-41 vuotiaita syyrialaisia.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.