Huippumuodin ikuistajat: Suomalaisessa kauneudessa on jotain eläimellistä!

Ruotsalainen pariskunta Peter Farago ja Ingela Klemetz Farago toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja kuvasi 45 pohjoismaista ja baltialaista naismallia ainoastaan Chanelissa. Lue, miksi kaksikko halusi nostaa nimenomaan pohjoismaisen kauneuden jalustalle!

Ruotsalainen muotivalokuvaajapariskunta naisena unelmana oli ollut jo pitkään tehdä yhteistyötä suuren muotitalon ja nimenomaan Chanelin kanssa. Kun idea 45 mallia kattavasta projektista meni vihdoin läpi, aloitettiin kuvaukset lopulta muutamassa viikossa. Joulukuussa 2012 lopputulos, Northern Women in Chanel -näyttely saapui Helsinkiin Laboratory-galleriaan.

87 valokuvasta koostuvassa näyttelyssä nähdään suomalaista kauneutta Kirsi Pyrhösen ja Suvi Koposen edustamana. Kaikki mallit esiintyvät Chanelin luovan johtajan Karl Lagerfeldin luomuksissa. Osa projektin tuotoista ohjataan hyväntekeväisyyteen, mutta parivaljakko muistuttaa, että ennen kaikkea kyse on kuitenkin huippumuodista.

Karl Lagerfeldin muusat

Faragojen projektista koostetun kirjan kannessa komeilee Lagerfeldin muusaksikin kutsuttu tanskalainen malli Freja Beha Erichsen. Ruotsalaiselle pariskunnalla rajaus ainoastaan pohjoismaisiin ja baltialaisiin malleihin oli helppo: karusta Pohjolasta tulevia kaunottaria kun on nähty vaikka millä mitalla Chanelissa ja heidän kauneus erottuu edukseen maasta riippumatta.

– Meitä on aina inspiroinut Ingmar Bergman -elokuvien naiset, joten valinta oli luonnollinen. Päätimme rajoittaa mallimme skandinaavisiin, pohjoismaalaisiin ja baltialaisiin. Tuolloin, kun saimme ideamme, täältä päin olevat mallit olivat hurjassa nosteessa. Halusimme näyttää maailmalle, kuinka paljon erilaisia kauniita naisia täältä päin maailmaa tulee – ei ainoastaan blondeja, Ingela Klemetz Farago kertoo ja jatkaa:

– Ennen pinnalla olivat esimerkiksi venäläiset ja brasilialaiset naismallit, eikä muun maalaisista juurikaan puhuttu. Meidän alueeltamme on kuitenkin kotoisin paljon huippumalleja! Tämän alueen kauneudessa on jotain hyvin tuoretta ja raikasta. Silmämme ovat rehelliset. Kauneus on luonnollista, jopa runsaasti meikattuna.

– Ja malleissa on jotain rehellistä, sisäistä hehkua! lisää Peter Farago.

Suomalaisessa kauneudessa on jotain susimaista

Pariskunnan mukaan pohjoismainen kauneus on ollut aina arvossaan, vaikka varsinainen hitti siitä onkin tullut vasta viime vuosina. Esimerkiksi he mainitsevat vaikkapa Greta Garbon kaltaiset näyttelijättäret. Nykyään esimerkkinä pohjoisesta hehkusta voisi vaikka toimia ruotsalainen Noomi Rapace.

– Tanskalaiset, kuten Helena Christensen, ovat seksikkäitä viettelevine huulineen. Norjalaiset ovat keijukaismaisia ja jääkuningatarmaisia. Ruotsalaiset taas sijoittuvat näiden kahden väliin ja suomalaisten luusto on taas jopa jollain tasolla eläimellisen kaunista, susimaista! Tähän vielä päälle baltialaiset naiset, Faragot listaavat.

Jokin pohjolan kauniita naisia kuitenkin yhdistää.

– Katse, ja se, miten he kantavat itsensä. He ovat maanläheisiä ja luonnollisia. He eivät yritä olla seksikkäitä, vaan yksinkertaisesti sitä, mitä ovat.

Muualla saatetaan olla sensuelleja ja seksikkäitä ja vapautunut kulttuurikin asettaa mallina työskenteleville erilaiset lähtökohdat, mutta Faragojen mielestä pohjoismainen kauneus on arvokasta, jääkuningatarmaista. melankolista ja jopa maskuliinista.

– Meidän ei ole pakko olla niin naisellisia kuin vaikkapa ranskattarien.

Suomalaista ammattimaisuutta

Kaksikko kuvasi Suvi Koposen kirjaansa New Yorkissa ja Kirsi Pyrhösen kahteen otteeseen eri paikassa, eikä yhteistyöstä ole jäänyt kuin lämpimiä muistoja.

– He ovat todella äärettömän ammattimaisia, hauskoja, kauniita. He eivät valita, ilmaantuvat ajoissa paikalle ja ovat helppoja ohjata. He ymmärtävät, mitä kuvilla halutaan viestittää. Tämä lukeutuu heidän vahvoihin puoliinsa. He osaavat ottaa roolinsa ja uppoutua niihin! Faragot kehuvat.

Vaikka näyttelyn 45 kuvasta onkin vaikea valita luojana lempilapsiaan, mainitsevat he Kirsi Pyrhösen synkkien Black Lucia -kuvien olevan lähellä sydäntä, sillä ne on kuvattu vastikään.

– Näyttelyn kuvat ovat kuin 45 rakkaustarinaa, joista on vaikea valita lemmikkejään. Toisena päivänä saattaa rakastua aivan eri kuviin kuin toisena.


Northern Women in Chanel -valokuvanäyttely on nähtävillä Laboratoryssa Helsingin Erottajalla 27. tammikuuta 2013 saakka

Lue myös:


AVA

Teksti: Jenni Junkala

Kaikki kuvat: Peter Farago / Northern Women in Chanel ja Peter Farago ja Ingela Klemetz Farago

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja