HS: Supolle halutaan lisää tiedonhankintaoikeuksia ulkomailla

Suojelupoliisin asemaa selvittänyt työryhmä esittää suojelupoliisin tiedonhankintaoikeuksien kasvattamista ulkomailla, kertoo Helsingin Sanomat.  

Suomella ei ole ulkomaantiedustelua, mutta Supolla on ulkomailla liikkuvia asiamiehiä ja yksi pysyvä yhdysmies Keniassa. Heidän tehtävänsä on hankkia tietoa ja auttaa torjumaan turvallisuusuhkia.  

Työryhmä esittää, että Supon asiamiehet voisivat hankkia tietoa myös epävirallisilta henkilölähteiltä. Tällä hetkellä he saavat käyttää vain virallisia ja avoimia lähteitä.  

Muihin tiedonhankintakeinoihin supo-työryhmä ei ota kantaa, koska niitä pohditaan puolustusministeriön vetämässä työryhmässä.

Työryhmä tarjoaa suojelupoliisin tulevaisuudeksi kolmea erilaista mallia, jotka esitellään sisäministeri Päivi Räsäselle (kd.) ylihuomenna. Yksi vaihtoehdoista on, että suojelupoliisi irtaantuisi poliisista ja muuttuisi tiedusteluviranomaiseksi, jolla on poliisia laajemmat valtuudet. Malli muistuttaa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelua CIA:ta.  

Toisessa mallissa supo pysyisi poliisina mutta siirtyisi suoraan sisäministeriön alaisuuteen. Kolmannessa mallissa supon asema säilytettäisiin nykyisellään.  

Lue myös:

    Uusimmat