Potilas­turvallisuuslain valmistelu alkaa hoitajien lakkojen rajoittamiseksi

Tarkoituksena on turvata potilaiden henki ja terveys. Tehy: "Ei Suomen sote-palveluita voi pysyvästi pakkotyöllä pyörittää."

Perhe ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) on päättänyt aloittaa lain valmistelun potilasturvallisuuden takaamiseksi hoitajaliittojen Tehyn ja Superin mahdollisten lakkojen aikana, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Hoitajajärjestöt eivät ole luvanneet annettuihin lakkovaroituskohteisiin suojelutyötä. Lakot uhkaavat sairaaloiden teho-osastoja ja vanhusten kotihoitoa.

Lindén ja ministeriön virkakunta ovat käyneet läpi työtaistelutilannetta ja siihen varautumista. Ministeriön mukaan Lindén päätti virkakunnalta saadun arvion ja esittelyn perusteella hallituksen esityksen valmistelusta potilaiden ja asiakkaiden hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Super ja Tehy ovat antaneet yhteensä viisi lakkovaroitusta.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee Tehy-lehdessä, että näin suppeatkin lailliset työtaistelutoimet johtavat potilasturvallisuuslain valmisteluun. Hänen mukaansa se kertoo jotain koko sote-järjestelmän tilasta.

–  Ei Suomen sote-palveluita voi pysyvästi pakkotyöllä pyörittää, Rytkönen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että keväällä valmisteltu esitys potilasturvallisuuslaiksi ei sellaisenaan vastaa tämänhetkiseen tilanteeseen. Jatkovalmistelu vaati ministeriöiden välistä yhteistyötä.

Työriidan sovittelun on määrä jatkua tänään

Hoitoalan työriidan sovittelun on tarkoitus jatkua tänään. Työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla. Riidan osapuolia ovat hoitajaliitot Tehy ja Super sekä työnantajapuolta edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Tähän mennessä Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastoon ja Helsingin kaupungin eteläiseen kotihoitoyksikköön kohdistuvia lakkoja on siirretty, samoin kuin Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoon kohdistuvaa lakkoa.

Katso myös: Alkuvuonna hoitoalan työntekijät jakoivat palkoistaan kuvia sosiaalisessa mediassa: "Tämän verran kilahtaa tilille"

Sairaanhoitajien palkat kuohuttavat – hoitoalan työntekijät jakoivat palkoistaan kuvia sosiaalisessa mediassa:"Tämän verran kilahtaa tilille" 1:00


Lue myös:

    Uusimmat