HS: Lounassalaattisi broileri tuleekin Thaimaasta – "kustannussyistä"

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan vain harvat lounassalaatit pitävät sisällään kotimaista broileria. Kanasalaatin broileri tuleekin todennäköisemmin Thaimaasta tai Brasiliasta.

Helsingin Sanomat kysyi kymmenestä Helsingin keskustan kahvilasta ja ravintolasta, mistä niiden lounaalla tarjoama broileri on peräisin. Selvityksen mukaan broileria tuodaan eniten Thaimaasta ja vain neljässä paikassa alkuperämaaksi ilmoitettiin Suomi.

Ulkomaista broileria suositaan kahviloissa ja ravintoloissa lähinnä kustannussyistä. Esimerkiksi HOK-Elannon ravintoloiden ja ABC-myymälöiden lounastiskeiltä löytyy brasilialaista ja thaimaalaista pakastebroileria.

– Sitä saa noin 15-20 prosenttia halvemmalla, jolloin aterian hinta saadaan lounassetelihinnoittelun piiriin. Tuotteissa on myös se etu, ettei ravintolalle tule hävikkiä, kun ne otetaan pakasteesta, kommentoi Hok-Elannon ravintolatoiminnan hankintapäällikkö Isto Friman Helsingin Sanomille.

Helsingin Sanomien mukaan Thaimaasta ja Kiinasta ei saa tuoda raakaa broileria lintuinfluenssariskin vuoksi, joten liha toimitetaan kuumennettuina ja jäähdytettyinä valmisruokina tai pakastekuutioina Suomeen. Viime vuonna Thaimaasta tuotiin suomeen 73 laivakontillista pakastebroileria ja broilerivalmisteita. Jos broileri pysähtyy välikäsittelyyn esimerkiksi Hollantiin, voidaan pakkaukseen läntätä leima ”Valmistusmaa: Hollanti”.

Viranomaisten mukaan EU:n ulkopuolelta tulevaa lihaa valvotaan kuitenkin erittäin tarkasti, joten tuotteiden pitäisi olla turvallisia.

– Eettinen valinta on sitten eria asia, toteaa rajaeläinlääkäri Tiina Juselius Helsingin Sanomille.

Lähde: HS

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja