HS: Kiinalaisten kansallisviinaan kuolleista tehdään sankareita

Helsingin Sanomat kertoo päivän lehdessään kiinalaisten kansallisviinasta baijiusta. Se tehdään durraviljasta ja viina on vahvaa, yleensä 40 − 60-prosenttista. Tarjotusta kupista ei saa kieltäytyä.

Kiinalaisten elämässä baijiu on vähän kuin sauna suomalaisten elämässä. Sen avulla tehdään diplomatiaa, kauppoja, sovitaan sopimuksia ja ihmissuhteita.

Baijiu-ryyppäjäisiä pidetään Kiinassa aina kun joku muuttaa uuteen asuntoon, perustaa firman, menee naimisiin tai pääsee hyvään kouluun. Viinaa juodaan yleensä enemmän kuin kohtuullisesti, eikä tarjotusta kupista saa kieltäytyä. Lasiakaan ei saa kohottaa arvokkaamman vieraan lasia korkeammalle.

Toisinaan kosteissa kekkereissä sattuu myös kuolemantapauksia. Syy on yleensä alkoholin yliannostus. Virantoimituksessa viinaan kuolleille voidaan myöntää sankarin arvonimi.

Länsimaissa juoma vielä tuntematon

Kiinalaiset ryntäävät kovaa vauhtia maailmanmarkkinoille eri tuotteillaan. Baijiun tunnetuin merkki Moutai on yksi yrittäjä. Se on kiinassa vähän kuin šamppanja Euroopassa.

Länsimaissa baijiuta ei tähän mennessä ole juuri arvostettu. Maun on sanottu muistuttavan dieseliä tai maaliohennetta.

− Oppivathan kiinalaisetkin juomaan viskiä, vastaa Moutain työntekijä Liu Wei Helsingin Sanomien toimittajalle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat