HS: Ihmiselle vaaralliset portugalinsotalaivat valtasivat Espanjan ja Portugalin rannat – nyt uimareiden suojaksi pystytetään verkkoja: "Pistää, vaikka näyttäisi rannalla kuolleelta"

Helsingin Sanomat kertoo, että Portugalissa annettiin toista kertaa lähihistoriassa koko rannikkoa koskeva hälytys toukokuussa, kun vaarallisia portugalinsotalaivoja ajelehti rantavesissä poikkeuksellisia määriä.

Portugalinsotalaivat ovat ovat meduusojen kaltaisia myrkyllisiä polyyppieläimiä, jotka ajelehtivat merivirtojen mukana kaasun täyttämän rakon varassa.

Portugalinsotalaiva ei ole yksittäinen eliö, vaan sen kellukkeeseen on kiinnittynyt vedenalainen erilaisten polyyppien yhdyskunta. Sen ohuet, jopa kymmeniä metrejä pitkät pyyntilonkerot polttavat tuskallisesti ja voivat aiheuttaa ihmiselle vakavia vammoja hipaistessaan ihoa.

Meduusojen luontaiset viholliset ovat huvenneet ylikalastuksen vuoksi. Merelle ei enää valu makeaa vettä yhtä paljon kuin ennen, joten meduusat viihtyvät jokisuistojen läheisyydessä aiempaa paremmin.

Viholliset huvenneet ylikalastuksen myötä

Helsingin Sanomien mukaan portugalisotalaivat ovat Manner-Portugalissa riesa. Pelkästään tänä vuonna huhtikuusta lähtien niitä on nähty ”ainakin yli sata, jollei satoja”, lehdessä kerrotaan.

Espanjan rannoilla, kuten Alicantessa, ensimmäiset portugalinsotalaivat nähtiin viime vuonna. HS:n mukaan muita polttiaiseläimiä kuten meduusoja on Välimeressä häiritsevän paljon.

Tänä kesänä uimarannoille kiinnitetään suojaverkkoja meduusojen pysäyttämiseksi.

Portugalinsotalaivan tuottama myrkky saattaa lamauttaa ja koitua uimarille kohtalokkaaksi. Myrkystä johtuvat kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia.

– Portugalinsotalaiva pistää, vaikka se näyttäisi rannalla kuolleelta. Vammoja pitäisi aina näyttää ammattilaiselle – hengenpelastajalle, apteekin henkilökunnalle, mutta mielellään käydä myös päivystyksessä, Antonina dos Santos sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat