Mainos

HS: FIS näpelöi verinäytteitä Lahdessa

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) epäillään tarkoituksellisesti otattaneen vajaita verinäytteitä Lahden MM-hiihdoissa 2001, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan kokeista vastannut FIS:n laborantti täytti koeputkista vain osan. Koska veriputket eivät tulleet täyteen, hiihtäjien veren hemoglobiiniarvo saattoi alentua lähes kymmenellä prosentilla.

Testit tehtiin ennen kilpailua. Tavoitteena on todennäköisesti ollut, että kaikki saavat kilpailla. Asiaa on yritetty paikata hiljaisuudessa. Lahden tapauksen jälkeen FIS on tehnyt sopimuksen puolueettoman testaajan kanssa, joka hoitaa testit käytännössä.

FIS:n lääketieteellisen komitean uusi puheenjohtaja Bengt Saltin sanoo olleensa tietoinen vajaaksi täytetyistä koeputkista.

-On väärin sanoa, että FIS halusi näin tai että se oli kaiken takana. Mutta on mahdollista, että joku FIS:lle työskentelevä on halunnut huijata, Saltin kertoo Helsingin Sanomille.

Myös Kanadassa asuva suomalaistutkija Tapio Videman, joka oli mukana Lahdessa seuraamassa verenkuvaa pitkällä aikavälillä, vahvistaa Helsingin Sanomien tiedot.

Laborantti kiistää verinäytteiden laimentamisen

Lahden MM-hiihdoissa hiihtäjien verinäytteitä ottanut laborantti kiistää tiedot, joiden mukaan Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) olisi kisoissa ottanut tarkoituksellisesti vajaita verinäytteitä.

-Me työskentelimme korrektisti, siitä ei ole epäilystä, sanoi STT:n puhelimitse tavoittama 24-vuotias itävaltalainen laborantti, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Helsingin Sanomien mukaan vajaiksi jätetyt veriputket saattoivat alentaa hiihtäjien hemoglobiiniarvoa lähes kymmenen prosenttia.

-Minulla ei ole taatusti tunnollani mitään, väitteet ovat naurettavia ja epäuskottavia, sanoo nykyisin Itävallassa työskentelevä laborantti. Hän kertoo jättäneensä FIS:n työt saatuaan kotimaastaan vakituisen paikan.

-Miksi FIS manipuloisi näytteitä? FIS:hän yrittää kitkeä dopingin käyttöä. Tämä on niin paradoksaalista, että väitteille täytyy nauraa, laborantti sanoo.

Dopingtutkijan, laboratoriojohtaja Timo Seppälän mukaan Helsingin Sanomissa julkaistu FIS:n verenlaimennusepäily on "paljon porua tyhjästä". Seppälän mukaan ei ole mitään syytä epäillä, että Kansainvälinen hiihtoliitto olisi tahallaan laimentanut verta ja yrittänyt sillä peitellä epon käyttöä hiihtäjien keskuudessa.

Myös Hiihtoliiton entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö suhtautuu epäilevästi Helsingin Sanomien esittämiin tietoihin.

(MTV3-STT)

Kulttuuri- ja urheiluministeri Kaarina Dromberg sanoo, että väitteet FIS.n dopingmanipulaatiosta ovat hiihtourheilulle vaikea paikka.

(Huomenta Suomi 29.11.).

(Seitsemän uutiset 29.11.2002)

Kansainvälisen hiihtoliiton hallituksessa istuva Marjo Matikainen-Kallström vaatii, että kaikki veritestien tulokset on julkaistava jatkossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.