toim. Kati Nappa
Höyrytettyä kuhaa
n. 600 g kuha- tai ahvenfileitä
2-3 dl kalalientä
2-3 rkl sitruunamehua
suolaa, pippuria
tilliä
Kastikkeeseen:
höyrytysliemi
1/2 dl ruokakermaa - tai cremeä
n. 2 rkl Maizena suurustetta
(vaaleille kastikkeille)
runsaasti hienonnettua tilliä
Kuumenna kalaliemi ja sitruuna kiehuvaksi laakeassa kasarissa (tai paistinpannussa). Mausta kalat pippurilla, suolalla ja tillillä. Nosta fileet liemeen ja hauduta MIEDOLLA LÄMMÖLLÄ kannen alla fileiden koosta riippuen 5-8 min. eli kunnes kalan liha muuttuu valkoiseksi.
Nosta fileet varovasti kuumalle vadille. Lisää liemeen kerma, kiehauta ja ripottele maizena sekaan hyvin vatkaten. Keitä 1 min. Tarkista maku ja lisää joukkoon runsaasti hienonnettua tilliä. Kaada kastike kalojen päälle. Tarjoa lisäkkeeksi kypsennettyjä purjoja, porkkanoita ja perunoita.
Pikkupurjot
2-3 pientä purjoa/ruokailija
loraus öljyä
vettä suolaa, mustapippuria
Huuhdo purjot hyvin. Leikkaa yhdestä purjosta kaksi 10-20 sentin palaa. Halkaise vihreä pää, huuhdo lehtien välit, silppua ja käytä muihin ruokiin tai pakasta.
Lirauta kasariin vähän öljyä ja pyöräytä pujot siinä. Mausta ja lisää joukkoon vähän vettä. Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä hauduttaen pehmeiksi, muttei ylikypsiksi.
Nosta purjot reikäkauhalla kalanseuraksi. Käytä liemi kasviskeittoon tms.