Hollande: Iskut suunniteltiin Syyriassa, organisoitiin Belgiassa

Ranskan presidentin Francois Hollanden mukaan Pariisin terrori-iskut suunniteltiin Syyriassa ja organisoitiin Belgiassa.

Presidentti on juuri pitänyt harvinaislaatuisen puheen parlamentin molemmille kamareille.

Hollande kertoi tapaavansa Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putinin ja Barack Obaman lähiaikoina. Pyrkimyksenä on koota yhteen voimat äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Hän vaati myös YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan Isisin takia. Ranska aikoo omasta puolestaan tehostaa iskujaan Syyriassa, Hollande lupasi.

Hollanden mukaan parlamentti alkaa tällä viikolla käsitellä lakiesitystä, joka pidentäisi poikkeustilaa kolmella kuukaudella. Hän pyysi parlamenttia hyväksymään esityksen viikonloppuun mennessä.

Presidentti haluaisi, että perustuslakiin tehtäisiin muutoksia niin, että se paremmin mahdollistaisi terrorismin vastaisen taistelun. Hän esitti muun muassa, että niiltä joilla on kaksoiskansalaisuus, voitaisiin poistaa Ranskan kansalaisuus, jos heidät tuomitaan terrorismista.

Hollande ilmoitti myös poliisi- ja oikeuslaitoksen vahvistamisesta tuhansilla uusilla viroilla sekä turvallisuusjoukkojen ja armeijan budjettien kasvattamisesta. EU:ssa hän haluaisi ulkorajat tiukempaan valvontaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.