Hoitovastikkeet vaihtelevat tuntuvasti eri puolilla maata

Kerrostalojen hoitovastikkeet vaihtelevat tuntuvasti eri puolilla maata. Hoitovastikkeella mitattuna asuminen torniolaiskaksiossa tulee tänä vuonna lähes 250 euroa kalliimmaksi kuin kaksiossa Uudessakaupungissa, Kouvolassa tai Salossa.

Suomen Kiinteistöliitto selvitti asumiskuluja kaupungeittain. Selvityksessä verrattiin kerrostaloasunnon kustannuksia 25 kaupungin keskustassa.

Asuinkerrostalojen hoitovastikkeista yli puolet menee kiinteistöveroon ja kunnallisiin kaukolämpö-, vesi- ja jätevesi-, sähkö- ja jätehuoltomaksuihin.

Kuntien päättämät verot ja maksut vaihtelevat huomattavasti. Suurimmat erot ovat jätehuollossa. Kun Tampereella jätehuoltoon menee neljä senttiä asuinneliöltä kuukaudessa, summa Imatralla on viisi kertaa enemmän.

Myös kiinteistöverot vaihtelevat. Erot johtuvat lähinnä tontin verotusarvoista, ei niinkään itse veroprosenteista.

Helsingin keskustassa tontin kiinteistöveroon menee vastikkeesta lähes 29 euroa ja pienessä kaupungissa vain kymmenes osa tästä.

Kalleinta lämmittäminen on vertailukaupungeista Torniossa ja Salossa, edullisinta Oulussa ja Uudessakaupungissa. Myös vesi ja jätevesi maksavat eniten Torniossa. Edullisimmat vesimaksut ovat Salossa, Kouvolassa ja Lahdessa.

Kaikkiaan kiinteistöverot ja kunnalliset maksut vievät vertailukaupungeissa keskimäärin 1,44 euroa neliöltä kuukaudessa eli noin puolet hoitokuluista ja noin 57 prosenttia hoitovastikkeesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja