Mainos

Hoitamattomat sairaudet voivat vahingoittaa sikiötä

Esimerkiksi huonosti hoidettu astma voi hidastuttaa sikiön kasvua, ja raju astmakohtaus voi aiheuttaa hapenpuutetta sikiölle.

Moni raskaana oleva nainen lopettaa lääkehoitonsa raskauden aikana pelätessään sikiövaurioita. Kroonisten tautien ja akuuttien sairauksien lääkehoitoa on kuitenkin syytä jatkaa myös raskauden aikana, sillä niiden hoitamatta jättäminen voi olla sikiölle vaarallista.

- Esimerkiksi äidin huonosti hoidettu astma lisää sekä äidin että sikiön sairastavuuden riskiä. Pahimmillaan raju astmakohtaus voi aiheuttaa sikiölle hapenpuutetta, kertoo naistentautien ja kliinisen farmakologian sekä perinatologian erikoislääkäri Tuija Heikkinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Huonosti hoidettu astma lisää myös muita terveysriskejä, kuten sikiön kasvun hidastumaa, synnytyksen aikaistumista sekä äidin raskausmyrkytyksen ja diabeteksen pahenemista.

Heikkisen mukaan lääkehoitoa voidaan raskauden aikana yleensä jatkaa raskautta edeltävin ohjein.

- Lääkityksestä on kuitenkin aina raskauden ja imetyksen aikana neuvoteltava lääkärin kanssa, hän muistuttaa.

Suurin osa lääkkeistä on turvallisia sikiön kannalta. Vain pieni osa lääkkeistä on Heikkisen mukaan todettu sellaisiksi, jotka eivät sovellu käytettäväksi raskauden aikana.

Lääkkeen sikiölle aiheuttama mahdollinen haitta riippuu etenkin lääkealtistuksen ajankohdasta. Sikiö on erityisen herkkä epämuodostumille 16-72 vuorokautta hedelmöityksestä. Tämän jälkeen epämuodostumavaara yleensä vähenee.

- Naiset pelkäävät eniten lääkkeiden aiheuttamaa epämuodostumariskiä. Kaikista sikiöiden epämuodostumista kuitenkin vain 2-5 prosenttia on todettu lääkeaineiden aiheuttamiksi, sanoo Heikkinen.

Heikkinen kertoi raskaudenaikaisesta lääkehoidosta Pohjolan Lääkäripäivillä Oulussa tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.