Tehy ja Super: Joukkoirtisanoutumiset etenevät – hoitajajärjestöt julistivat koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon

Näin hoitajat ajatelevat lakkoilun rajoittamisesta ja palkkaneuvottelujen jumista 8:45
Katso myös: Näin hoitajat ajattelevat lakkoilun rajoittamisesta ja palkkaneuvottelujen jumista.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat julistaneet koko kunta-alalle tilapäisen siirron kiellon, joka alkaa heti. Kiellon aikana Tehyn ja Superin jäseniä ei saa siirtää omasta tehtävästään tai työskentelypaikastaan toiseen.

Tehyn valtuusto ja Superin liittohallitus päättivät asiasta eilen illalla.

Tehyn valtuusto päätti myös toimeenpanna erikoissairaanhoitoon kohdistuvan joukkoirtisanoutumisen, jonka yksityiskohdista kerrotaan myöhemmin. Super puolestaan päätti edistää kotihoitoon kohdistuvaa joukkoirtisanoutumista.

"Tämä ei ratkea pakottamalla hoitajia töihin ja murtamalla lakkoja"

Tehyn mukaan kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien nihkeys ymmärtää sote-alan ongelmien vakavuutta on pitkittänyt työehtosopimusneuvotteluita sekä syventänyt alan kriisiä ja hoitajapulaa. Neuvotteluja on käyty jo useita kuukausia.

– Nyt viimeistään pitäisi ymmärtää, että ei tämä ratkea pakottamalla hoitajia töihin tai murtamalla lakkoja. Siitä tosiasiasta ei pääse mihinkään, että ennemmin tai myöhemmin hoitajia on kuunneltava ja heidän vaatimuksiinsa taivuttava. He äänestävät muuten kaikki jaloillaan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi uutiset päivystysten ruuhkautumisista ovat seurausta sote-sektorille pitkään kohdistetuista säästöistä, miljardien aliresurssoinnista ja vakavasta hoitajapulasta.

Rytkönen peräänkuuluttaa myös poliittisen päättäjän painetta työriidan toista osapuolta kohtaan sovun löytymiseksi.

Sovittelua jatkettiin tänään

Hoitajien työkiistan sovittelua jatkettiin jälleen tänään aamupäivällä. Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi puoliltapäivin, että sovittelu on tältä päivältä päättynyt ja sitä jatketaan ensi maanantaina.

Työkiistan osapuolet ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tähän asti viikon jokaisena päivänä.

Eilen valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi STT:lle sovittelun olevan paremmassa tilanteessa kuin alkuviikosta, mutta ettei se vielä tarkoita, että ratkaisu olisi kulman takana.

Helsingin käräjäoikeus kielsi eilen järjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla sakon uhalla.

Tehy ja Super kommentoivat tuolloin, ettei päätös tarkoita lakkojen peruuttamista. Ensimmäinen teho-osastoja koskeva lakko olisi alkamassa ensi maanantaina Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Uutista päivitetty kello 12.49 tiedolla, että sovittelut ovat päättyneet tältä päivältä.

Lue myös:

    Uusimmat