Hoitajajärjestöt SuPer ja Tehy: Käräjäoikeus ei perunut hoitajien lakkoja, hallinnot kokoontuvat lähiaikoina käsittelemään päätöksiä

Näin hoitajat ajatelevat lakkoilun rajoittamisesta ja palkkaneuvottelujen jumista 8:45
Katso myös MTV:n Uutisaamun haastattelu: Näin hoitajat ajatelevat lakkoilun rajoittamisesta ja palkkaneuvottelujen jumista

Hoitajien ammattijärjestöt SuPer ja Tehy tiedottavat, että Helsingin käräjäoikeuden tekemät Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien väliaikaista turvaamistoimea koskevat päätökset eivät tarkoita hoitajien lakkojen peruuntumista.

SuPerin ja Tehyn hallitukset kokoontuvat lähiaikoina käsittelemään asiaa, minkä jälkeen järjestöt aikovat tiedottaa lisää asiasta.

Helsingin käräjäoikeus kielsi aiemmin tänään väliaikaisella päätöksellä teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Hoitajien työkiistaa sovitellaan huomenna: "Kyllä tämä vielä jumppaa vaatii"

Hoitajien työkiistan sovittelua jatketaan taas huomenna torstaina. Sovintoesitystä kiistaan ei syntynyt myöskään tämän päivän aikana.

Työkiistan osapuolet ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tähän asti viikon jokaisena päivänä.

– Olemme paremmassa tilanteessa kuin alkuviikosta, mutta se ei tarkoita, että ratkaisu olisi kulman takana. Kyllä tämä vielä jumppaa vaatii, kertoo valtakunnansovittelija Anu Sajavaara STT:lle.

Huomenna sovittelu alkaa yhdeksältä, ja sitä varten on varattu koko aamupäivä. Tämän jälkeen uutta ajankohtaa ei ole vielä sovittu.

Sajavaara kertoi STT:lle sunnuntaina, että sovitteluaikoja oli tuolloin varattu maanantaista keskiviikkoon.

– Vähän liikahdusta tapahtui ja haluamme selvittää, tarkoittaako liikahdus sitä, että voisimmeko jollain aikavälillä päästä ratkaisuun. Käytämme kaiken ajan, mitä on suotu.

Sajavaaran mukaan lisää aikaraamia tarjoutui, kun hoitajajärjestöt siirsivät ensimmäistä antamaansa lakkouhkausta. 

Teho-osastolakko suunnitteilla Hämeenlinnaan

Tehy ja Super ovat ilmoittaneet teho-osastoon kohdistuvan lakkouhkauksen Kanta-Hämeen keskussairaalaan Hämeenlinnaan. Lakko olisi päivän mittainen ja ajoittuisi maanantaille.

Lakkoa siirrettiin ennen kuin Helsingin käräjäoikeus kielsi teho-osastoihin kohdistuvien lakkojen aloittamisen miljoonasakon uhalla.

Muu kunta-ala sopi kesällä

Hoitajien työkiistaa on ratkottu pitkään. Julkisen alan hoitajat ovat olleet ilman työehtosopimusta maaliskuusta alkaen. Elokuussa tehtävässään aloittanut Sajavaara peri vaikean työkiistan edeltäjältään.

Muu julkinen kunta-ala hyväksyi sovittelulautakunnan kätilöimän esityksen kesäkuussa. Ratkaisun myötä julkisen alan palkat nousevat vuosien 2023–2027 aikana 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Tehy ja Super ovat tavoitelleet vielä kunnianhimoisempaa palkkaohjelmaa. Mikäli hoitajajärjestöt onnistuvat tässä, palkankorotukset koskevat myös kunta-alan sote-henkilöstöä, kuten sosiaalityöntekijöitä ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä. 

Lue myös:

    Uusimmat