Hobittihuuma villitsee ja tuo rahaa Uuteen-Seelantiin

Uuden-Seelannin pääkaupunki Wellington tunnetaan nyt myös "Keski-Maan keskuksena", sillä kaupunki on alkanut täyttyä karvaisista jaloista ja suippokorvista.

Kaduille odotetaan keskiviikoksi jopa sataatuhatta ihmistä juhlistamaan Hobitti-elokuvatrilogian ensimmäisen osan maailmanensi-iltaa. Moni Tolkien-fani pukeutuu ensi-illan kunniaksi rooliasuun, joka on koottu aikaa ja vaivaa säästämättä.

Brittikirjailija J.R.R. Tolkienin rakastettuun fantasiakirjaan perustuva Hobitti – Odottamaton matka on kuvattu Uudessa-Seelannissa, kuten ohjaaja Peter Jacksonin noin kymmenen vuoden takainen Taru sormusten herrasta -trilogiakin.

Kuvaukset olivat siirtyä Britanniaan

Uusiseelantilainen Jackson kuitenkin paljasti tiistaina, että Hobitin kuvauspaikka oli vähällä vaihtua Britanniaan ammattiliittojen kanssa käydyn työsopimuskiistan takia. Vuonna 2010 Hobitti-tuotantotiimi kävi jo etsimässä sopivia maisemia Skotlannista ja Englannista.

– Hobitin käsikirjoitus oli kirjaimellisesti paloiteltu kohtauksiin, ja joka kohtausta varten oli etsitty kuvauspaikka Skotlannin ylämailta tai Englannista, Jackson sanoi uusiseelantilaisen radiokanavan haastattelussa.

Työsopimusriita ratkesi lopulta vasta Uuden-Seelannin hallituksen väliintuloon. Konservatiivihallitus muutti työläisten oikeuksia koskevia lakeja elokuvantekijöiden hyväksi ja antoi lisäksi elokuvajätti Warner Brosille taloudellista tukea pitääkseen tuotannon maassa.

Vastineeksi tuotantoryhmä antaa Uuden-Seelannin matkailubisneksen hyödyntää luomuksiaan. Maailmanlaajuinen kampanja mainostaakin nyt Uutta-Seelantia "sataprosenttisesti Keski-Maana".

Kuvanopeus tuplaantuu

Wellingtoniin ensi-iltaa juhlistamaan saapui tiistaina koko Odottamattoman matkan tähtikaarti. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Martin Freeman sekä Taru sormusten herrasta -elokuvista tutut Sir Ian McKellen, Cate Blanchett, Elijah Wood ja Christopher Lee.

Hobitti-trilogiaa pidetään odotetuimpina elokuvina vuosiin, ja mikäli Taru sormusten herrasta -trilogian menestys toistuu, on luvassa sekä kosolti Oscar-pystejä että katsojaennätysten rikkoutumisia. Kaikki kolme Hobitti-elokuvaa on myös kuvattu teknisesti uraauurtavasti: Valkokankaalla nähdään 48 kuvaa sekunnissa tavanomaisen 24 kuvan sijaan.

(MTV3 – STT – Reuters – AFP)

Lue myös:

    Uusimmat