HJK taipui ennätysyleisön edessä

HJK:n vahva kotitaika murtui Helsingin Olympiastadionilla. HJK ei ole hävinnyt aikoihin stadionilla, eikä sille ollut tehty kotinurmella ainoatakaan maalia Mestareiden liigassa ennen tätä iltaa. PSV Eindhoven vei kuitenkin voiton maalein 3-1. Ottelua seurasi ennätykselliset 34 146 katsojaa.

HJK on pelannut seurajoukkueiden arvostetuimmassa sarjassa Mestareiden liigassa maineikkaita Kaiserslauternia ja Benficaa vastaan Helsingissä vahvasti. Vasta hollantilainen PSV Eindhoven onnistui voittamaan Klubin Helsingissä. Eindhoven vei ensimmäisen kohtaamisen syyskuussa 2-1, nyt sen paremmuus kirjattiin 3-1 (1-0). Tappio tiesi myös sitä, että HJK:n urakka Mestareiden liigassa päättyy vieraspeliin Saksassa joulukuussa.

Hollantilaisten sankari oli kärkipelaaja Ruud Van Nistelrooij. Hollannin liigassa Nistelrooij on maalikärki 13 osumalla. Keskiviikkona hän toimitti pallon kolmasti HJK:n maaliin.

Kamppailun ensimmäisen osuman Nistelrooij tuikkasi puskulla verkkoon takatolpalta pelin 30. minuutilla. Markku Kanerva myöhästyi vartioinnissaan aavistuksen, joten maalivahti Tommi Koivistoinen jäi vaille mahdollisuuksia.

Toisella jaksolla Eindhovenin johto kasvoi kaksinkertaiseksi, kun Nistelrooij ehti ensimmäisenä tarkkaan pistosyöttöön ja sijoitti varmasti tolpan juureen: 0-2.

Lehkosuo kavensi

Klubin toiveita piti yllä kapteenin nauhaa kantanut Mika Lehkosuo. Hän sai lauottua nopeasti, vain kolme minuuttia 0-2-maalin jälkeen, pilkulta kavennuksen. HJK sai rankkarin 70. minuutilla, koska puolustaja Davy Oyen pelasi palloa kädellä. Lehkosuo lähetti pallon taitavasti oikeaan alanurkkaan, eikä heittäytyminenkään auttanut Rolanld Waterreusta.

Isäntien toiveet kasvoivat kavennusosumalla melkoisesti, mutta Nistelrooij sai pilkun lauottavakseen, kun Ville Nylund suisti Eindhovenin pelaajan nurmeen 82 minuutilla.

Paremmalla onnella, terävyydellä ja tuoreemmalla ottelukokemuksella Klubi olisi todennäköisesti pystynyt vieläkin tasaisempaan otteluun ellei voittoon. Nyt helsinkiläisjoukkueella on Mestareiden liigassa jäljellä vieraspeli Kaiserlauternia vastaan, sitten mittava ja kunniakas urakka on tällä erää ohi. Viimeinen alkulohkon peli on 9. joulukuuta Saksassa.

HJK pystyi alkuun toteuttamaan taktiikkaansa mestarillisesti. Lehkosuo oli painottanut, että alun 15-20 minuuttia pitää pelata erittäin tarkasti. HJK:lla oli marraskuun alun jälkeen voittoisan Benfica-pelin jälkeen kokemusta vain Kanarian saarilta pelatusta ainokaisesta pelistä.
- Pienen ottelukokemuksen takia alun pelaaminen oli erittäin tärkeää. Voitimme ainoassa harjoituspelissämme espanjalaisen joukkueen 1-0. Vastustaja vastasi kotimaisen liigan häntäpään tai Ykkösen kärkijoukkuetta, Lehkosuo luonnehti niukkaa pelirutiinia.

Rutiinissa eroa

Eindhovenin kovasta ottelukunnosta taas piti huolen Hollannin liiga. Joukkue pelasi ennen Helsingin vierailuaan viisi ottelua perätysten tappiotta, mm. 2-2-tasapelin Ajaxin kanssa ja "kenraalissa" 5-0-voitto Utrechtistä.

Kamppailun alussa Klubi pystyi hyvin ehkäisemään Eindhovenin juonet. Kotijoukkue puolusti koko joukkueen voimalla - väliin kaikki miehet olivat melkein maalivahti Tommi Koivistoisen apuna rangaistusalueella.

HJK sai taas hyökkäyksensä hyvin rullaamaan, kun se siirteli palloa terävästi lyhyillä kosketuksilla. Nopeat ylöstuonnit olivat tuottaa myös tulosta. Shefki Kuqi pääsi 17 minuutilla puskemaan keskityspallon hyvässä asemassa olleelle hyökkääjäparilleen Mika Kottila. Kottila pääsi palloon pituutensa ansiosta, mutta pusku vei pallon tuloksettomasti ylärimaan.

Klubin täpärän tilanteen jälkeen pelin painopiste oli entistä useammin vieraiden puolustusalueella. HJK sai toisen oivan mahdollisuuden avausmaalin tekemiseen 19 minuutilla, kun Piracaia antoi kulman oikealta. Kuqi puski terävästi, mutta Eindhovenin puolustus torjui yrityksen.