Hiusasiantuntija listasi naisten kaljuuntumisen syyt: Usein ongelmana kireä päänahka

Naisten kaljuuntumisen taustalla on yleensä joko sairaus tai perimä. Yksilöllinen ja usein kalliimpi peruukki kannattaa hankkia, jos lisähiusten tarve on pitkäaikainen. Pysyvää kaljuuntumista voi aiheuttaa autoimmuunisairaus alopecia, suomennettuna pälvikaljutauti.

Hiusasiantuntija Matti Heinilä Hiusextra Heinilä Oy:stä tuntee kaljuuntumisongelmat – onhan hän töissä yrityksessä, jonka erikoisalaa on hiusongelmien ratkaiseminen.

– Meillä tehdään tarvittaessa hiustenlähdön perustutkimus, jos näyttää siltä, ettei tiedetä, mistä hiustenlähtö johtuu. Tutkimuskaan ei välttämättä selvitä tarkkaa syytä, mutta antaa kuitenkin paljon tietoa.

Testissä mitataan määrätyt ihon ominaisuudet ja tutkitaan hiusten ja päänahan rakennetta. Usein myös asiakas saa uutta tietoa omasta päästään. Ennen tutkimusta olisi hyvä sulkea sairauksien aiheuttaman hiustenlähdön mahdollisuus pois lääkärissä.

Ravinnonsaannin puute aiheuttaa kaljuuntumista

Naisten kaljuuntumisen taustalla on yleensä joko sairaus tai perimä.

– Perinnöllinen hiustenlähtö naisilla on tietysti kaikkein yleisin syy. Voi sanoa, että noin kolmisen prosenttia koko naisväestöstä kärsii juuri tästä syystä huomattavasta hiustenlähdöstä, kaljuuntumisesta, varsinkin kun ikää tulee.

Yleisin syy on rakenteellinen ominaisuus: ihmisellä on kireä päänahka.

– Siinä hiustenlähdön aiheuttaja on niinkin yksinkertainen asia kuin hapen ja ravinnonsaannin puute hiustupessa. Verenkierto toimii huonosti ja happea ja ravintoa ei tule riittävästi hiustuppeen, jolloin se alkaa pikku hiljaa huonontaa hiuksen laatua. Näin sitten hiusten kasvu häiriintyy.

Kun päänahka on kireä, hiuksen kasvukierto häiriintyy. Parhaimmillaan viitisen vuotta kasvava hius alkaakin uudistua ennen aikojaan.

– Hiuksen uusiutumisvaihe tulee yhä useammin ja hiukset kasvavat aina vaan lyhempänä, kunnes hius jää pysyväisesti uusiutumisvaiheeseen eikä lähde enää uudelleen kasvamaan. Tämä on hyvin pitkällinen prosessi. Puhutaan kymmenistä vuosista. Tämä alkaa haittaavasti näkyä yleensä 40–50 iässä. Joskus jopa kolmenkymmenen vuoden ikäisen hiukset ovat tästä syystä todella huonokuntoiset ja päänahka alkaa kaljuuntua, Heinilä sanoo.

Päänahan kireys kuulostaa ongelmalta, jonka voisi korjata hieromalla. Heinilä vahvistaa, että hieronta voi auttaa – jos se siis aloitetaan tarpeeksi ajoissa.

– Päänahan kireyttä pystyy estämään kotikonstein päänahan hieronnalla. Laserlaitehan on tuohon vaivaan tehokas hoitomuoto. Varsinkin naisilla saadaan laserhoidolla yleensä hyviä tuloksia, jos hoito aloitetaan riittävän ajoissa.

Laserhoitoa on annettu Suomessa yli 20 vuotta. Hoitolaite muistuttaa kampaajien hiustenkuivaajia: pää työnnetään laserlaitteeseen, jossa on 15 tai 30 laserlaitetta. Hoito kestää noin 20–30 minuuttia, ja siinä käydään 15 kertaa.

Hoidon tehtävänä on stimuloida aineenvaihduntaa, joka kireän päänahan ansiosta ei toimi oikein.

– Laserin toiminta-ajatus on, että se pyrkii saattamaan soluaineenvaihdunnan ihanteelliselle tasolle. Kireässä päänahassa aineenvaihdunnan taso on liian alhainen. Kun laser pääsee ihosta läpi, se löytää ihosoluissa reseptoreita ja ohjeistaa niitä paremmalle aineenvaihdunnan tasolle. Eli muun muassa vaikuttaa pintaverenkiertoon kiihdyttävästi. Psoriasis-ihossa, jossa aineenvaihdunta on liian korkea, se taas laskee aineenvaihduntaa, Heinilä kertoo.

Yhteiskunta saattaa avustaa

– Ihmisen kokonaishormonitasapainolla on tärkeä merkitys hiusten ja ihokarvojen kasvussa, Heinilä sanoo.

Hormonitasapainoa saattavat häiritä esimerkiksi e-pillerit, hormonitasapainoon vaikuttavat hoidot sekä stressi- tai muut hormonit. Miesten yleisin hiustenlähdön syy on hormonaalinen.

– Sen takia mies myös kaljuuntuu erinäköisesti. Otsaraja lähtee helposti karkuun, kun taas naisella yleensä pään etuosan hiukset pysyvät kohtuullisessa kunnossa, kun on kyse perinnöllisestä hiustenlähdöstä. Tämä antaa erilaisissa hiusratkaisuissa naiselle etua, Heinilä kuvailee.

Myös kilpirauhashäiriöt vaikuttavat hiusten kuntoon.

– Jos lääkityksen saa ajoissa, tilanne useimmiten korjaantuu. Sekä vajaatoiminta että liikatoiminta saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä. Kuntoutuksen merkitys on ihan oleellinen, eli kilpirauhasarvot pitää saada kuntoon. Se on joskus vaikeaa.

Jos kaljuuntuminen johtuu sairaudesta, yhteiskunta saattaa avustaa potilasta peruukin hankinnassa. Yleisin peruukin tarpeen aiheuttava sairaus on syöpä, tarkemmin sanottuna syövän hoitomuodot.

– Syöpä on sairautena erittäin vaikea, mutta hiusten kannalta helpompi: välittömästi, kun hoidot loppuvat, hiukset alkavat yleensä kasvaa takaisin. Syöpäpotilaalle tarkoituksenmukaisin ratkaisu on vakiomallinen kuituhiusperuukki, koska sen saa heti ja niitä löytyy hyvä valikoima.

Vakiomallin peruukkia ei valmisteta potilaan mittojen mukaan, vaan sen saa valmiina. Syöpäpotilaalle tällainen peruukki sopii, koska peruukin tarve ei ole elinikäinen. Hintaa väliaikaiselle hiusmallille tulee noin 200–600 euroa. Perusmallin peruukkeihin potilas saa yleensä maksusitoumuksen, joka kattaa ainakin osan lisäkkeen hinnasta.

– Yhteiskunnan tuki vaihtelee kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin todella paljon, valitettavasti, Heinilä kuitenkin sanoo.

"Henkisesti rasittava"

Yksilöllinen ja usein kalliimpi peruukki kannattaa hankkia, jos lisähiusten tarve on pitkäaikainen. Pysyvää kaljuuntumista voi aiheuttaa autoimmuunisairaus alopecia, suomennettuna pälvikaljutauti.

– Alopecia on henkisesti rasittava, koska sairauden kehittymistä ei voi ennustaa. Tilanne elää kaiken aikaa, Heinilä kuvailee.

– Alopeciassa elimistön immuunijärjestelmä on herkistynyt liiaksi ja alkaa torjumaan virheellisesti omaa kudosta, siis tässä tapauksessa hiusta ja hiustuppea. Niin kauan kun virhetoiminta jatkuu päänahassa tai muualla ihossa, hiukset tai ihokarvat eivät tällä alueella kasva.

Jos pää on pysynyt hiuksettomana hyvin pitkään, on todennäköistä, että sama tilanne jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Normaalissa perinnöllisessä hiustenlähdössä hiustuppi pikku hiljaa surkastuu pois, kun hius lakkaa kasvamasta. Alopeciassa hiustuppi pysyy elinvoimaisena pidempään, vaikka hius ei kasvakaan, Heinilä kuvaa.

– Alopeciaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä. Potilas on usein myös herkkäihoinen atoopikko. Jos peruukkipohjan muoto ei ole täysin sopiva, on mahdollista että peruukki pääsee liikkumaan ja hankaus saattaa aiheuttaa ärsytystä.

Mittatilausperuukissa valmistetaan ensin lasikuitumuotti asiakkaan päästä, ja muotin perusteella tehdään istuva pohjamateriaali. Pohjaan suunnitellaan hiukset.

– Mittatilausmalliin ei myöskään tarvitse yleensä erityistä kiinnityssysteemiä. Se pysyy, koska se on oikein istuva. Kyseessä on mittatilaustyö ja kustannus onkin ihan toista luokkaa. Tonnin ja päälle. Semmoisella potilas pärjää vuoden, kaksi, ei pidempään kuitenkaan.

Vain pari vuotta? Miksi ihmeessä? Vastaus on ilmiselvä: kun peruukki on päivittäin käytössä, se kuluu.

– Ideaali tällaisessa tapauksessa olisi, että peruukkeja olisi kaksi. Voisi vuorotella.

Katso Studio55-jakso hiustenlähdöstä (15.11.2010):


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat