Hiukkaskiihdyttimellä maailmankaikkeuden kimppuun

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä Sveitsissä on tarkoitus aloittaa törmäytykset LHC-törmäyttimellä tänään.

Large Hadron Collider-törmäytin on maailman korkeaenergisin hiukkaskiihdytin. Se on kahdesta kiihdyttimestä muodostuva 27 kilometriä pitkä rengas, joka kiertää tunnelissa sata metriä maan pinnan alla.

Helsingin Yliopiston alkeishiukkasfysiikan osaston johtaja Katri Huitu kertoo törmäytyksien olevan perustutkimusta, joka kertoo materian koostumuksesta.

- Protonisuihkujen törmäyksestä ymmärrämme mikä on hiukkasia hallitseva teoria. Se taas kertoo meille suoraan mitä tapahtui hyvin varhaisessa maailmankaikkeudessa. Pystymme siten paremmin ymmärtämään mistä meidän maailmankaikkeutemme koostuu ja rakentuu, Huitu kertoo MTV:n uutisille.

- Lisäksi törmäytykset kertovat kuinka meidän täytyy muuttaa aihepiiriä koskevaa teoriaa: mikä on se malli siellä pohjalla mitä emme ole tähän asti tienneet.

Huitun mielestä ilmoitus törmäytysten aloittamisesta ilman etukäteiskokeiluja oli hyvin rohkeaa.

- Ilman etukäteiskokeiluja emme tiedä, saadaanko niitä oikeasti syntymään yhdessä päivässä. Saa nähdä tuleeko mitään tuloksia.

Varsinaiset käytännön sovellukset keksitään myöhemmin.

- Tällaisessa perustutkimuksessa aina pätee se, että me emme tiedä tällä hetkellä mikä on se käytännön sovellutus. Ennen pitkää se tulee, aina se on tullut.

- Sähkö on standardiesimerkki siitä, miten käytännön sovellus tulee perässä. Se tunnettiin ilmiönä jo antiikissa mutta sitä pystyttiin soveltamaan vasta huomattavasti myöhemmin. Sähköä tutkineelta Michael Faradaylta kysyttiin mikä hyöty ilmiöstä on. Faraday mietti vähän aikaa ja sanoi ,että "en tiedä sir, mutta ennen pitkää voitte verottaa sitä", Huitu selventää.

Kokeita seurataan suoran yhteyden välityksellä tiiviisti myös Helsingissä, sillä muun muassa Helsingin yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat kokeissa mukana.

Cernin toimintaan osallistuu noin 80 maata, itse jäsenmaita on 20.

Lue myös:

Katso Marja Sannikan juttu

Lue myös:

    Uusimmat