Historiallinen täystuho oli ehkä vain 15 minuutin päässä – palomiehet jäivät henkensä uhalla sisälle palavaan Notre Damen kirkkoon

0:30
Notre Damen keskitorni romahti ja sai ihmiset haukkomaan henkeään.

Pariisissa Notre Damen katedraali oli vain noin 15–30 minuutin päässä täydellisestä tuhosta, viranomaiset ovat paljastaneet. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Lehden mukaan kellotornit saatiin pelastettua, kun osa palomiehistä jäi henkensä uhalla sisälle palavaan kirkkoon ja suihkutti vesiseinän tulen ja kellotornien väliin.

Jos tornien puinen kehikko olisi syttynyt tuleen, kellot olisivat saattaneet pudota alas. Tämän seurauksena puolestaan molemmat tornit olisivat saattaneet romahtaa.

Maanantai-iltana alkanut palo aiheutti Notre Damen katedraalille pahoja vaurioita. Muun muassa katedraalin keskitorni luhistui palossa ja valtaosa katosta tuhoutui. Rakennuksen seinät kuitenkin pysyivät pystyssä, ja pääsisäänkäynnin iso ruusuikkuna säilyi.

Varasisäministeri Laurent Nunezin mukaan katedraalin rakenteiden suojaamista jatketaan torstaina.

– Olemme löytäneet joitain haavoittuvuuksia... eritoten holvikaari ja pohjoisosan laiva tarvitsevat suojaamista, Nunez sanoi Guardianin mukaan.

Lehti kertoo, että arkkitehdit ovat muun muassa löytäneet rakenteesta kolme suurta reikää.

"Kunnollinen huolto oli laiminlyöty"

Samaan aikaan kun poliisi selvitteli syttymissyytä ja pelastusviranomaiset siivosivat palon jälkiä, keskustelu Notre Damen kunnosta ennen paloa alkoi kiihtyä.

Katedraalin omistaa valtio, joka on jo vuosia kiistellyt Pariisin arkkihiippakunnan kanssa siitä, kenen pitäisi rahoittaa muun muassa halkeilevan julkisivun ja notkahtaneiden kaiteiden korjaus.

– Tämä oli odotettavissa. Katastrofin syy on se, että näin tärkeän rakennuksen kunnollinen huolto ja päivittäinen huomioiminen oli laiminlyöty, sanoi asiantuntija Jean-Michel Leniaud Guardianille. Hän on kulttuuriministeriön alaisen, kuraattoreita ja konservaattoreita kouluttavan instituutin tieteellisen neuvoston puheenjohtaja.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tiistaina, että Notre Damen katedraali kunnostetaan viidessä vuodessa. Televisioidussa puheessaan Macron myös ilmaisi, että lopputuloksesta tulee vielä alkuperäistä kauniimpi.

Medialle puhuneet asiantuntijat arvioivat aiemmin päivällä, että Notre Damen kunnostus veisi ainakin vuosia, jollei vuosikymmeniä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja