Kittilän hissijupakassa uusia syytöksiä – lähteekö seuraavaksi valtuuston puheenjohtaja?

Kittilän kunnanjohtajan erottamista näkyvästi vastustanut valtuuston puheenjohtaja joutuu itse tulilinjalle.

Kunnanhallitus päätti maanantaina viedä valtuuston päätettäväksi aloitteen, jossa esitetään puheenjohtaja Inkeri Yrityksen (vas.) pidättämistä tehtävästään.

Aloitteen tehneet seitsemän valtuutettua väittävät, että Yritys on syyllistynyt mitä ilmeisimmin virka-aseman väärinkäyttöön sekä kunta- ja hallintolain rikkomiseen. Heidän mielestään puheenjohtaja on pyrkinyt laittomasti lamauttamaan kunnanhallituksen toiminnan.

Yritys on vastustanut kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamista, johon valtuusto suurella enemmistöllä päätyi kuukausi sitten.

Valtuuston puheenjohtaja muun muassa keskeytti syyskuussa erottamishankkeen ja otti kunnanhallitukselta Kittilää ryvettäneeseen hiihtohissikiistaan liittyvän päätöksenteon. Valtuusto kumosi molemmat Yrityksen ratkaisut ja antoi kunnanjohtajalle potkut.

Maanantaina kunnanhallitus päätti aloitteen tekijöiden vaatimuksen mukaisesti viedä Yrityksen kohtalon valtuustoon. Se käsitellee asiaa tammikuussa.

Jäävejä ei löytynyt

Kunnanhallitus oli saanut kokouslistalleen myös esteellisyyspohdinnan.

Vt. kunnanjohtaja Esa Mäkinen esitti, että hänelle annettaisiin valtuudet selvittää, miten rikostutkintaan, Mäkelän erottamiseen ja konsernivalvontaan liittyvien asioiden hoito järjestetään laillisella tavalla ja esteettömässä kokoonpanossa. Hänen mukaansa ratkaisu voisi olla erillinen toimikunta tai tilapäinen valiokunta.

Kunnanhallitus ratkaisi pohdinnan päättämällä, ettei se ole esteellinen.

Mäkisen mielestä vyyhti ja poliisitutkinnan laajentuminen on ajanut kunnan päätöksenteon tilanteeseen, jossa lähes kaikki kunnanvaltuuston- ja hallituksen jäsenet ovat esteellisiä puimaan hissikiistaan ja potkuihin liittyviä kysymyksiä.

– Juridisesti tämä on erittäin hankala asia. Olen kuullut, ettei Suomen kuntapolitiikasta vastaavaa taida löytyä.

Erityisen ongelmallisena Mäkinen pitää valtuuston tekemän erottamispäätöksen laillisuusvalvontaa, joka on kunnanhallituksen vastuulla.

Keskusrikospoliisi selvittää parhaillaan, suosittiinko hiihtohissihankinnassa yhtä valmistajaa. Tutkinnassa ovat myös kunnan eräiden luottamushenkilöiden toimet sekä kunnanjohtajan erottaminen.

Lue myös:

    Uusimmat