Hissi vanhaan taloon

Suomi ikääntyy kiihtyvällä vauhdilla. Hissi parantaisi ratkaisevasti vanhenevan väestön mahdollisuuksia asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Mutta monet muutkin hyötyvät hissistä, ikään katsomatta. Hyvä esimerkki on meille seuraavan kysymyksen lähettänyt, nelikerroksisessa talossa asuva nuori perhe:

"Ensimmäinen lapsi syntyi hiljattain ja lisää on suunnitteilla. Hissi helpottaisi meidän ja varmasti monen muunkin talossa asuvan elämää. Miten hissihanke voidaan käynnistää ja kuinka kustannukset jaetaan?"

Kysymykseen vastaa Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen vastaava lakimies Anu Kärkkäinen:

"Kun hissi rakennetaan vanhaan taloon, kysymys on perusparannuksesta. Asunto-osakeyhtiölaki määrittää sen, millaisiin tarkoituksiin voidaan käyttää vastikerahoitusta. Hissin rakentamisen edellytyksenä on se, että rakennus saatetaan näin ajankohdan tavanomaisia vaatimuksia vastaavalle tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennuksen on oltava vähintään nelikerroksinen. Toisena edellytyksenä on se, ettei maksurasitus saa muodostua osakkaille kohtuuttomaksi. Hissi on aina kallis hanke. Maksurahoituksen kohtuullisuuteen voidaan vaikuttaa ennakkosäästämisellä ja pitkäaikaisella lainoituksella. Jos nämä edellytykset täyttyvät, yhtiökokous voi päättää hissin rakentamisesta enemmistöllä sillä tavoin, että kaikki osallistuvat kustannuksiin vastikeperustein. Tässä on huomattava asunto-osakeyhtiölaissa määritelty yhdenvertaisuusperiaate. Yhtiökokouksessa ei saa tehdä päätöstä, joka tuottaa osakkeenomistajalle epäoikeutettua etua toisen osakkaan kustannuksella."

Entä kolmikerroksisessa talossa, jossa vähintään asukkaiden enemmistö haluaisi rakentaa hissin?
"Tässä vaihtoehtona on se, että yhtiö antaa - enemmistöpäätöksellä - asiasta kiinnostuneille osakkaille luvan rakentaa hissin. Silloin sen rakentamiseen osallistuvat vain ne osakkaat, jotka hissiä haluavat ja he myös maksavat itse kaikki siitä aiheutuvat kustannukset sekä jatkossa sen huollon ja muun ylläpidon. Tällöin yhtiöjärjestykseen tulisi ottaa aivan erillinen hissivastike."

Käytännössähän tämä voi sitten johtaa lukolliseen hissin, jota käyttävät vain vain ne, jotka ovat siitä maksaneet. Ja on johtanutkin - tällaisia tapauksia on jo olemassa.

"Lähtökohtana on tietysti yhtiöjärjestyksen mukainen vastikeperuste, joka voi olla pinta-alaperusteinen tai osakeluvun mukainen. Hissin kohdalla on kuitenkin muitakin tapoja: esimerkiksi ylhäällä asuvat voivat maksaa suhteessa enemmän kuin alempien kerrosten asukkaat. Voidaan käyttää myös vaikkapa askelperusteista jyvitystä. Tällöin on kuitenkin muistettava, että normaalilla yhtöjärjestyksellä määrättyä vastiketta enemmän maksavilta osakkailta vaaditaan asiaan suostumus."

Asunto-osakeyhtiölakiin on tiettävästi ssuunnitteilla muutoksia, jotka saattavat helpottaa jälkikäteen rakennettavien hissien rakennuspäätösten tekoa ja kustannusten jakoa. Toistaiseksi on kuitenkin toimittava edellä esitettyjen pelisääntöjen mukaan.

Hissin saa nyt puoleen hintaan

Kovin puute hisseistä on Helsingissä, jossa on laskettu olevan yli 5000 hissitöntä porrashuoentta. Kaupunki on pyrkinyt vauhdittamaan hissien rakentamista vuonna 2000 käynnistyneellä hissiprojektilla, jonka puitteissa taloyhtiöille annetaan käytännönläheistä tietoa kaikissa hissihankkeen suunnitteluun ja toteutukseen liittyvissä asioissa. Taloudellisena lisäporkkanana on valtion hissiavustuksen lisäksi jaettava kaupungin oma hissiavustus. Yhdessä ne tekevät mahdolliseksi hissin hankkimisen alle puoleen hintaan - esimerkki:

Hankintahinta 150 000 euroa
Valtion ja kunnan hissiavustukset 75 000 euroa
Taloyhtiön kustannus 75 000 euroa

Tässä asukkaiden maksettavaksi tulee 0,60 euroa / m2 / kk, jos laina-aika koko summalle on 18 vuotta ja kokonaiskorko 2,93 %.

Helsinkiin on palkattu erityinen hissiasiamies, joka kiertää taloyhtiöstä toiseen kertomassa hissirakentamisen teknisistä mahdollisuuksista, rahoitusvaihtoehdoista ja hankkeiden järkevistä toteutustavoista. Projekti on myös julkaissut taloyhtiöille jaettavan esitteen, jossa on seikkaperäistä tietoa hissihankkeiden valmistelusta ja päätöksenteosta sekä käytännön toimenpiteistä. Esitteestä ja hissiprojektin muista julkaisuista löytyy myös hyviä esimerkkejä toteutuneista hissihankkeista.

Lisää kerros- ja rivitaloasumista koskevia kysymyksiä voi lähettää toimitukseemme:

Joka Kodin Asuntomarkkinat
Malminrinne 1 B
00180 Helsinki
sähköposti: info@asuntotieto.com

Viikon päästä aiheena ovat energiatalouteen liittyvät asiat - vietetäänhän 6. lokakuuta alkaen valtakunnallista energiansäästöviikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat