Hirmumyrsky runteli Bahamasaaret totaalisesti – suomalaiset avustustyöntekijät paikalla: "Kaikki ovat menettäneet paljon"

Abaco-saaret ovat pahimmin vaurioituneita alueita Bahamasaarilla. Monet ovat jääneet ilman kotia ja menettäneet kaiken omaisuutensa.

–  Tilanne on aika paha, tiivisti Bahaman Abaco-saarille sunnuntaina saapunut Suomen Punaisen Ristin viestintädelegaatti Tiina Leinonen STT:lle puhelimitse.

–  Eihän täällä kukaan ole hyvillä mielillä. Kaikki ovat menettäneet paljon. Monet ovat sanoneet, että jäljellä on vain lapset. Osa on menettänyt myös sukulaisia, Leinonen sanoo.

Hirmumyrsky Dorian iski Bahamasaarille reilu viikko sitten, ja se oli mittaushistorian voimakkaimpia hurrikaaneja. Tuulet myllersivät pahimmillaan yli 80 metriä sekunnissa.

Avustuspaketteja kodin uudelleen rakentamiseen

Sunnuntaina Abacolle saapui myös avustuskuljetuksia. Niiden mukana asukkaille tuotiin muun muassa hygieniatarvikkeita, jotka ovat hyödyllisiä niin paikalle jääville kuin muualle mahdollisesti evakuoituvillekin asukkaille.

–  Lisäksi tuotiin telttapaketteja, joihin kuuluu muun muassa työkaluja. Niitä voi käyttää telttoina tai korjata (työkaluilla) omia asuntoja, Leinonen kertoi.

Seuraavaksi tarkastellaan Leinosen mukaan sitä, minkälaista apua Abacolle voidaan antaa ja miten se saadaan sinne järjestettyä.

Bahamasaarilla tiedetään ainakin yli 40 ihmisen kuolleen, mutta kuolleiden määrän pelätään vielä kasvavan. Myöskin Bahamasaarilla oleva järjestön viestintädelegaatti Maria Santto kertoo, että kaikkia ruumiita ei ole vielä löydetty tuhoutuneiden rakenteiden alta.

–  Siellä (Abacolla) on sen näköistä, että siellä ei voi elää. Se on tuusan nuuskana, Santto sanoo STT:lle.

Santto arvioi, että tilanne Abaco-saarilla ja Grand Bahamalla saattaa muuttua hyvin dramaattiseksi. Saarilla ei tiedetä, kuinka saastunutta juomavesi on merivedestä. Vesipisteitä on tuhoutunut.

–  Ennen kuin pystytään arvioimaan, kuinka pahasti vesi on saastunut merivedestä, se on juomakelvotonta ja kelvotonta käyttää, Santto sanoo.

YK:n arvion mukaan noin 70 000 ihmistä on avun tarpeessa. 

Lue myös:

    Uusimmat