Hilkka Ahteen potkut tänään käräjillä – syytettynä AKT:n ex-johtaja Timo Räty

Helsingin käräjillä puidaan tänään Hilkka Ahteen irtisanomista Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:stä.

Syytteessä työsyrjinnästä on liiton entinen puheenjohtaja Timo Räty.  

AKT:n hallitus irtisanoi viestintäpäällikkö Ahteen maaliskuussa 2012. Irtisanominen tapahtui samaan aikaan kun Ahteen kantelu liiton silloisen puheenjohtajan Rädyn käytöksestä oli työsuojeluviranomaisten käsittelyssä.  

Jutussa järjestettiin jo aiemmin tunnustamisoikeudenkäynti, jossa kymmenen hallituksen nykyistä tai silloista jäsentä tuomittiin sakkoihin työsyrjinnästä. Kukin heistä sai rangaistukseksi kymmenen päiväsakkoa.

Räty on kiistänyt syyllistyneensä työsyrjintään, ja siksi hänen osaltaan asia puidaan perinteisessä oikeudenkäynnissä.

Jutussa kuullaan todistajina esimerkiksi Ahteen irtisanomista vastustaneita hallituksen jäseniä. Kuultavien joukossa on myös työoikeuden professori Seppo Koskinen.   

Alla sakkotuomio työpaikkakiusaamisesta  

Räty on jo aiemmin tuomittu käräjillä ja hovioikeudessa sakkoihin Ahteen työpaikkakiusaamisesta. Hovioikeuden mukaan kiusaaminen ajoittui maaliskuusta 2006 maaliskuuhun 2012. Tuomio tuli työturvallisuusrikoksesta ja henkisestä pahoinpitelystä.  

Tuomion mukaan Rädyn epäasiallisuus ilmeni ensin muun muassa huutamisena ja epäselvinä tehtävien antoina sekä työnteon vaikeuttamisena. Myöhemmin se muuttui puhumattomuudeksi ja huomiotta jättämiseksi.

Kiusaamistuomio ei ole lainvoimainen, sillä Räty on hakenut siihen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Rädyn valituslupahakemus saapui KKO:hon keväällä, joten ratkaisu siihen voi olla tulossa lähiaikoina.

Räty ei ole enää AKT:n palveluksessa. Ahde sen sijaan on. Hänen tittelinsä on nykyisin yhteyspäällikkö.

Lue myös:

    Uusimmat