HIFK:n ja Jokereiden sota rikkoi Ruudun ja Peltosen välit

Helsingin IFK:n ja Jokereiden välinen syksyllä 2012 täysiin liekkeihin roimahtanut vihanpito rikkoi Ville Peltosen ja Jarkko Ruudun välit, Ruutu paljastaa tuoreessa elämäkerrassaan.

Jokerien Semir Ben-Amor hyökkäsi 1. syyskuuta 2012 pelatussa European Trophy –ottelussa HIFK:n kapteenin Ville Peltosen kimppuun takaapäin ja jatkoi maassa makaavan Peltosen pahoinpitelyä. Tapausta puitiin julkisuudessa pitkään ja hartaasti. Ben-Amor sai SM-liigalta 18 ottelun mittaisen pelikiellon ja myöhemmin käräjäoikeudelta 60 päiväsakon pahoinpitelytuomion. Helsinkiläisseurojen välit kiristyivät äärimmilleen. Jokereissa pelanneen Jarkko Ruudun ja Ville Peltosen välit menivät kokonaan poikki.

– Monet ovat kysyneet, mitkä ovat minun ja Ville Peltosen välit tänä päivänä. Vastaus on aika lyhyt. Välejä ei ole. Emme edes tervehdi toisiamme. Mutta se on täysin Villen valinta, ei minun, Ruutu kertoo keskiviikkona ilmestyneessä elämäkertakirjassaan Jarkko Ruutu – Jumalainen näytelmä.

Tuomas Nyholmin kirjoittaman Ruutu-elämäkerran mukaan Peltonen oli vielä edellisenä kesänä ollut sillä kannalla, että HIFK-johdon pitäisi pestata NHL:stä kotimaahan palannut Ruutu nuoruudenseuransa riveihin. HIFK ei tarjonnut Ruudulle tämän haluamaa sopimusta, vaan päätyi paikalliskilpailija Jokereiden riveihin. Ruudun vanha pelikaveri ja HIFK-legenda Mika ”Kölli” Kortelainen näkee Ruudun Jokerit-siirron nytkäyttäneen pääkaupungin kiekkoseurojen taisteluaseman pimeälle puolelle.

– Vaikka Rudi ei ehkä antanut itse yhtään iskua Ville Peltoselle, niin Ville tietää täsmälleen, että Rudi oli niiden tapahtumien alku ja juuri. Olen itse samaa mieltä. Koko sen pitkän ja surkean hässäkän taustalla on Jarkko Ruutu. Näiden kahden joukkueen välinen vihanpito olisi ylipäätään pysynyt lapasessa, jos Rudi ei olisi koskaan mennyt Jokereihin, Kortelainen toteaa Ruutu-elämäkerrassa.

"Teloitussuunnitelmaa ei ollut"

Ruudun oma näkemys asiaan on mielenkiintoinen siinä mielessä, että hän ei itsekään pidä näkemystä syylisyydestään täysin tuulesta temmattuna.

– Ymmärrän hyvin, mitä ihmiset tarkoittavat, kun pukevat minut syyllisen viittaan. Olin ilman muuta tapahtumien ytimessä. Mutta en ole aivan varma, voiko asioita yksinkertaistaa niin jyrkästi, että kaikki oli Jarkko Ruudun syytä. Mukana on niin suuri määrä erilaisia nyansseja ja tunteiden värittämiä tilanteita, joihin oli monia osallisia aidan kummallakin puolella.

Sen Ruutu kiistää, että Peltosen pahoinpitely olisi ollut etukäteen suunnittelut. Jokerien valmentajia Tomi Lämsää ja Tomek Valtosta epäiltiin tapauksen esitutkintavaiheessa Ben-Amorin käskyttämisestä Peltosen kimppuun, mutta syyttäjä ei löytänyt tästä näyttöä.

– Mitään etukäteen tehtyä Ville Peltosen teloitussuunnitelmaa ei Jokerien leirissä ollut. Uskooko tätä kukaan? Yhdentekevää minulle. Kerron vain sen, mitä tiedän. Joka tapauksessa se, mitä Villelle tapahtui, oli väärin. Ei siitä ole mitään epäselvyyttä, Ruutu kertoo tuoreessa kirjassa.

Lue myös:

    Uusimmat