Hieno kunnianosoitus – Lahteen Suomen ensimmäinen jääkiekkoaiheinen näköispatsas

Lahden jäähallin edustalle kokoontui tiistaina kosolti liikkuneita jääkiekkoihmisiä. Isku Areenan edessä paljastettiin Suomen ensimmäinen jääkiekkoaiheinen näköispatsas. Kunnian sai vuonna 2009 tapaturmaisessa veneonnettomuudessa menehtynyt Erkki ”Eki” Laine.

Laine on lahtelaisen jääkiekon kiistaton legenda. Hän oli voittamassa Suomen ensimmäistä arvokisamitalia Calgaryssä vuonna 1988.
Tilaisuudessa kunnioitettiin ja muisteltiin Laineen kerrassaan upeaa uraa. Suomessa pelatessaan hän edusti aina lahtelaisseuraa. Ruotsissa Laine saavutti muun muassa mestaruuden ja kaksi maalikuninkuutta.

Veli-Pekka Ketola nauratti kansaa sanomalla, että jos hän saisi lähettää viestin Ekille tuonpuoleiseen, se kuuluisi seuraavasti.

– Eniten, hyvä toveri, ilahduttaa pelinumerosi. Pidä numerosi, mutta pidä sentterin paikka vapaana.

Takki aina napitettuna 

Laineen pitkäaikainen joukkuetoveri Hannu ”Pile” Koskinen oli mielissään pelitoverinsa juhlapäivästä.

 – Onhan tämä Erkille ihan uskomattoman hieno kunnia-asia. Jääkiekkoihmisenä lämmittää todella paljon mieltä, että tällainen patsashanke onnistui. Iso kulttuuriteko koko lajille, Koskinen sanoi.

Useat entiset pelikaverit korostivat Laineen elämänarvoja. 

– Eki oli kaverina miellyttävä. Vaikka hän oli huippupelaaja, se ei näkynyt missään. Takinnapit pysyivät aina visusti kiinni. Hän oli vaatimaton persoona, joka ei koskaan korostanut itseään, Koskinen sanoi.

Laineen maalintekotaito oli omaa luokkaansa. Koskinen sai kunnian operoida useiden vuosien ajan Laineen sentterinä. 

– Hänen kanssaan pelaaminen oli nautittavaa. Eki oli aina oikeassa paikassa. Niitä aikoja on hauska muistella, Koskinen korosti.


Tytär taituroi tenniskentillä 

Kun Laine lähti 1978 Lahdesta kohti Leksandia, hän sai matkakaverikseen Kari Elorannan. Lahtelaiskaksikon tiet pysyivät erottamattomina Laineen tapaturmaan asti.

– Asuimme samalla kadulla ja olimme mökkinaapureita. Kiekon pelaamisen aloitimme noin kymmenvuotiaina naperoina. Ehdimme käydä juuri 2009 vielä kerran Leksandissa, kun saimme kutsun seuran 90-vuotisjuhliin. Siitä hetkestä meni noin kolme viikkoa ja hyvä ystäväni oli poissa, Eloranta sanoi kyynel silmässään. 

– Hän oli viimeisen päälle herrasmies. Nöyrä ja vaatimaton. Eki oli kaikkien ystävä, Eloranta vahvisti.

Suomen paras naistennispelaaja Emma Laine oli mielissään kunniasta, jonka hänen isänsä kotikaupungissaan sai. 

– Tällainen vetää täysin sanattomaksi. Kun iskä kiersi maailmaa kanssani, pelasin urani parasta tennistä. Hän osasi ex-huippu-urheilijana lukea minua loistavasti. Hän oli henkisesti minulle suuri tuki ja turva, tytär sanoi silminnähden liikuttuneena.

Lue myös:

    Uusimmat