Herkkuja hapankaalista 3.8.2000

toim.Sari-Leena Heilanen
Huomenta Suomen kesäkeittiössä vieraana Marjo Somppi. Hän valmistaa herkullisia ja terveellisiä hapankasviksia kotimaisista vihanneksista ja juureksista.

1,5 kg pilkottuja kasviksia
(porkkanaa, valkokaalia, sipulia) 9 g (= noin 2 tl)
karkeaa merisuolaa
2 rkl heraa tai pastöroimattoman
hapankaalin lientä
Kasviksien määrää voi vaihdella oman maun mukaan.(Esimerkiksi kaalia 900 g, porkkanaa 450 g ja sipulia 150 g)

Esikäsittele kasvikset huolella. Pese kasvikset ja poista huonot kohdat. Kuori porkkanat ja sipulit. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, raasta porkkanat ja kuutioi sipulit. Älä silppua sipuleita liian hienoksi, jotta lopputuotteeseen ei tule kitkerää makua. Suikaloitua kaalia voi pehmittää kaulimalla sitä.

Sekoita kasvikset ja suola keskenään ja nuiji niitä niin, että neste irtoaa. Heran tai hapankaalin liemen voi laittaa hapatusastian pohjalle ja sivellä myös reunoille. Sullo nuijitut kasvikset tiiviisti hapatusastiaan. Nestepinnan tulee peittää kasvikset. Jos nestettä ei ole riittävästi, voit keittää vettä ja liuottaa siihen suolaa suhteessa 6 g merisuolaa (= n.1tl) / 1 litra vettä.

Kaada jäähtynyttä suolavettä kasvisten päälle niin, että kasvikset peittyvät nesteellä. Aseta paino päälle ja anna kasvisten käydä huoneenlämmössä (20-22 C) noin 5-7 vuorokautta. Sen jälkeen siirrä hapankaali kylmään. Kylmässä tapahtuu vielä jälkikäymistä ja kaali on valmista nautittavaksi parin kolmen viikon kuluttua.

Dippikastike hapankaalista


200 g (1prk) Bulgarian jogurttia
75 g (1/2 prk) ranskankermaa
1 dl valkosipulihapankaalia
1-2 tl hunajaa
1 tl sinappia
sitruunamehua
valkopippuria

Päälle:


silputtuja yrttejä (esimerkiksi kirveliä tai ruohosipulia)
Sekoita jogurtti, ranskankerma ja valkosipulihapankaali keskenään. Mausta hunajalla, sitruunamehulla, sinapilla ja jauhetulla valkopippurilla. Ripottele päälle silputtuja yrttejä.

Nokkosella höystetyt pellavaleipäset


0,5 dl pellavansiemenrouhetta
1,5 dl kaurahiutaleita
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
4 rkl siirappia
2 rkl kuivattua nokkosta
0,5 dl ruokaöljyä
3 dl vehnäjauhoja
n.7-8dl hiivaleipävehnäjauhoja

Kuumenna noin 4 dl vedestä kiehuvaksi ja kaada pellavansiemenrouheen ja kaurahiutaleiden päälle. Anna seoksen turvota puolisen tuntia.

Lämmitä loppuosa vedestä (1 dl) kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää seos turvonneen kaurahiutale-pellavansiemenrouheseoksen joukkoon. Lisää suola, siirappi, nokkonen ja ruokaöljy. Alusta taikina jauhoilla.

Anna taikinan levähtää noin 15 minuuttia. Kauli taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota muotilla levystä leipäsiä. Anna leipästen kohota n.30 minuuttia. Paista leipäset uunissa , lämpötila 225 C, 8 - 10 minuuttia.

Porkkana- hapankaalilevite


200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 - 2 dl porkkanahapankaalia
hunajaa valkopippuria

Sekoita tuorejuusto ja porkkanahapankaali keskenään. Mausta tilkalla juoksevaa hunajaa ja ripauksella jauhettua valkopippuria.

Lue myös:

    Uusimmat