Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Herkkuja hapankaalista 3.8.2000

Julkaistu 25.05.2001 12:07

toim.Sari-Leena Heilanen
Huomenta Suomen kesäkeittiössä vieraana Marjo Somppi. Hän valmistaa herkullisia ja terveellisiä hapankasviksia kotimaisista vihanneksista ja juureksista.

1,5 kg pilkottuja kasviksia
(porkkanaa, valkokaalia, sipulia) 9 g (= noin 2 tl)
karkeaa merisuolaa
2 rkl heraa tai pastöroimattoman
hapankaalin lientä
Kasviksien määrää voi vaihdella oman maun mukaan.(Esimerkiksi kaalia 900 g, porkkanaa 450 g ja sipulia 150 g)

Esikäsittele kasvikset huolella. Pese kasvikset ja poista huonot kohdat. Kuori porkkanat ja sipulit. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, raasta porkkanat ja kuutioi sipulit. Älä silppua sipuleita liian hienoksi, jotta lopputuotteeseen ei tule kitkerää makua. Suikaloitua kaalia voi pehmittää kaulimalla sitä.

Sekoita kasvikset ja suola keskenään ja nuiji niitä niin, että neste irtoaa. Heran tai hapankaalin liemen voi laittaa hapatusastian pohjalle ja sivellä myös reunoille. Sullo nuijitut kasvikset tiiviisti hapatusastiaan. Nestepinnan tulee peittää kasvikset. Jos nestettä ei ole riittävästi, voit keittää vettä ja liuottaa siihen suolaa suhteessa 6 g merisuolaa (= n.1tl) / 1 litra vettä.

Kaada jäähtynyttä suolavettä kasvisten päälle niin, että kasvikset peittyvät nesteellä. Aseta paino päälle ja anna kasvisten käydä huoneenlämmössä (20-22 C) noin 5-7 vuorokautta. Sen jälkeen siirrä hapankaali kylmään. Kylmässä tapahtuu vielä jälkikäymistä ja kaali on valmista nautittavaksi parin kolmen viikon kuluttua.

Dippikastike hapankaalista


200 g (1prk) Bulgarian jogurttia
75 g (1/2 prk) ranskankermaa
1 dl valkosipulihapankaalia
1-2 tl hunajaa
1 tl sinappia
sitruunamehua
valkopippuria

Päälle:


silputtuja yrttejä (esimerkiksi kirveliä tai ruohosipulia)
Sekoita jogurtti, ranskankerma ja valkosipulihapankaali keskenään. Mausta hunajalla, sitruunamehulla, sinapilla ja jauhetulla valkopippurilla. Ripottele päälle silputtuja yrttejä.

Nokkosella höystetyt pellavaleipäset


0,5 dl pellavansiemenrouhetta
1,5 dl kaurahiutaleita
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
4 rkl siirappia
2 rkl kuivattua nokkosta
0,5 dl ruokaöljyä
3 dl vehnäjauhoja
n.7-8dl hiivaleipävehnäjauhoja

Kuumenna noin 4 dl vedestä kiehuvaksi ja kaada pellavansiemenrouheen ja kaurahiutaleiden päälle. Anna seoksen turvota puolisen tuntia.

Lämmitä loppuosa vedestä (1 dl) kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää seos turvonneen kaurahiutale-pellavansiemenrouheseoksen joukkoon. Lisää suola, siirappi, nokkonen ja ruokaöljy. Alusta taikina jauhoilla.

Anna taikinan levähtää noin 15 minuuttia. Kauli taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota muotilla levystä leipäsiä. Anna leipästen kohota n.30 minuuttia. Paista leipäset uunissa , lämpötila 225 C, 8 - 10 minuuttia.

Porkkana- hapankaalilevite


200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 - 2 dl porkkanahapankaalia
hunajaa valkopippuria

Sekoita tuorejuusto ja porkkanahapankaali keskenään. Mausta tilkalla juoksevaa hunajaa ja ripauksella jauhettua valkopippuria.

Lisää aiheesta:

Voimakas orgasmi ilman erektiota – harva tietää, miten se on mahdollistaJoonas Pesonen kirjoitti seksitietokirjan unohdetuille miehille: "Orgasmikuilu kiinni"Onko saunasi turvallinen? Varmista ainakin nämä asiatOnko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistäEnsitreffit alttarilla -Jannella ahaa-elämys riitelystä – "Tunteet osoittavat aina kohti tarvetta"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 20:45
    Seksi ja parisuhde

    Voimakas orgasmi ilman erektiota – harva tietää, miten se on mahdollista

  • 19:15
    Seksi ja parisuhde

    Joonas Pesonen kirjoitti seksitietokirjan unohdetuille miehille: "Orgasmikuilu kiinni"

  • 18:50
    Sauna

    Onko saunasi turvallinen? Varmista ainakin nämä asiat

  • 17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • 14:20
    Lääkkeet

    Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistä