toim.Sari-Leena Heilanen
Huomenta Suomen kesäkeittiössä vieraana Marjo Somppi. Hän valmistaa herkullisia ja terveellisiä hapankasviksia kotimaisista vihanneksista ja juureksista.
1,5 kg pilkottuja kasviksia
(porkkanaa, valkokaalia, sipulia) 9 g (= noin 2 tl)
karkeaa merisuolaa
2 rkl heraa tai pastöroimattoman
hapankaalin lientä
Kasviksien määrää voi vaihdella oman maun mukaan.(Esimerkiksi kaalia 900 g, porkkanaa 450 g ja sipulia 150 g)
Esikäsittele kasvikset huolella. Pese kasvikset ja poista huonot kohdat. Kuori porkkanat ja sipulit. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, raasta porkkanat ja kuutioi sipulit. Älä silppua sipuleita liian hienoksi, jotta lopputuotteeseen ei tule kitkerää makua. Suikaloitua kaalia voi pehmittää kaulimalla sitä.
Sekoita kasvikset ja suola keskenään ja nuiji niitä niin, että neste irtoaa. Heran tai hapankaalin liemen voi laittaa hapatusastian pohjalle ja sivellä myös reunoille. Sullo nuijitut kasvikset tiiviisti hapatusastiaan. Nestepinnan tulee peittää kasvikset. Jos nestettä ei ole riittävästi, voit keittää vettä ja liuottaa siihen suolaa suhteessa 6 g merisuolaa (= n.1tl) / 1 litra vettä.
Kaada jäähtynyttä suolavettä kasvisten päälle niin, että kasvikset peittyvät nesteellä. Aseta paino päälle ja anna kasvisten käydä huoneenlämmössä (20-22 C) noin 5-7 vuorokautta. Sen jälkeen siirrä hapankaali kylmään. Kylmässä tapahtuu vielä jälkikäymistä ja kaali on valmista nautittavaksi parin kolmen viikon kuluttua.
Dippikastike hapankaalista
200 g (1prk) Bulgarian jogurttia
75 g (1/2 prk) ranskankermaa