Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Herkkuja hapankaalista 3.8.2000

Julkaistu 25.05.2001 12:07

toim.Sari-Leena Heilanen
Huomenta Suomen kesäkeittiössä vieraana Marjo Somppi. Hän valmistaa herkullisia ja terveellisiä hapankasviksia kotimaisista vihanneksista ja juureksista.

1,5 kg pilkottuja kasviksia
(porkkanaa, valkokaalia, sipulia) 9 g (= noin 2 tl)
karkeaa merisuolaa
2 rkl heraa tai pastöroimattoman
hapankaalin lientä
Kasviksien määrää voi vaihdella oman maun mukaan.(Esimerkiksi kaalia 900 g, porkkanaa 450 g ja sipulia 150 g)

Esikäsittele kasvikset huolella. Pese kasvikset ja poista huonot kohdat. Kuori porkkanat ja sipulit. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, raasta porkkanat ja kuutioi sipulit. Älä silppua sipuleita liian hienoksi, jotta lopputuotteeseen ei tule kitkerää makua. Suikaloitua kaalia voi pehmittää kaulimalla sitä.

Sekoita kasvikset ja suola keskenään ja nuiji niitä niin, että neste irtoaa. Heran tai hapankaalin liemen voi laittaa hapatusastian pohjalle ja sivellä myös reunoille. Sullo nuijitut kasvikset tiiviisti hapatusastiaan. Nestepinnan tulee peittää kasvikset. Jos nestettä ei ole riittävästi, voit keittää vettä ja liuottaa siihen suolaa suhteessa 6 g merisuolaa (= n.1tl) / 1 litra vettä.

Kaada jäähtynyttä suolavettä kasvisten päälle niin, että kasvikset peittyvät nesteellä. Aseta paino päälle ja anna kasvisten käydä huoneenlämmössä (20-22 C) noin 5-7 vuorokautta. Sen jälkeen siirrä hapankaali kylmään. Kylmässä tapahtuu vielä jälkikäymistä ja kaali on valmista nautittavaksi parin kolmen viikon kuluttua.

Dippikastike hapankaalista


200 g (1prk) Bulgarian jogurttia
75 g (1/2 prk) ranskankermaa


1 dl valkosipulihapankaalia

1-2 tl hunajaa

1 tl sinappia

sitruunamehua

valkopippuria

Päälle:


silputtuja yrttejä (esimerkiksi kirveliä tai ruohosipulia)
Sekoita jogurtti, ranskankerma ja valkosipulihapankaali keskenään. Mausta hunajalla, sitruunamehulla, sinapilla ja jauhetulla valkopippurilla. Ripottele päälle silputtuja yrttejä.

Nokkosella höystetyt pellavaleipäset


0,5 dl pellavansiemenrouhetta
1,5 dl kaurahiutaleita
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
4 rkl siirappia
2 rkl kuivattua nokkosta
0,5 dl ruokaöljyä
3 dl vehnäjauhoja
n.7-8dl hiivaleipävehnäjauhoja

Kuumenna noin 4 dl vedestä kiehuvaksi ja kaada pellavansiemenrouheen ja kaurahiutaleiden päälle. Anna seoksen turvota puolisen tuntia.

Lämmitä loppuosa vedestä (1 dl) kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää seos turvonneen kaurahiutale-pellavansiemenrouheseoksen joukkoon. Lisää suola, siirappi, nokkonen ja ruokaöljy. Alusta taikina jauhoilla.

Anna taikinan levähtää noin 15 minuuttia. Kauli taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota muotilla levystä leipäsiä. Anna leipästen kohota n.30 minuuttia. Paista leipäset uunissa , lämpötila 225 C, 8 - 10 minuuttia.

Porkkana- hapankaalilevite


200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 - 2 dl porkkanahapankaalia
hunajaa valkopippuria

Sekoita tuorejuusto ja porkkanahapankaali keskenään. Mausta tilkalla juoksevaa hunajaa ja ripauksella jauhettua valkopippuria.

Lisää aiheesta:

Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?Tutkimus: Tulivuorenpurkaus saattoi käynnistää yhden maailmanhistorian pahimmista tappotaudeistaNyt tarkkana! Verohallinnolta tuleva viesti voi olla huijausMitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"Tutkimus havaitsi kohonneen suolistosyöpäriskin yllättävällä ryhmälläAjokortin opetusluvan voi saada nyt päivässä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:45
    Marjat

    Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?

  • Eilen21:01
    Tiede

    Tutkimus: Tulivuorenpurkaus saattoi käynnistää yhden maailmanhistorian pahimmista tappotaudeista

  • Eilen18:55
    Verkkohuijaukset

    Nyt tarkkana! Verohallinnolta tuleva viesti voi olla huijaus

  • Eilen16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • Eilen14:33
    Syöpä

    Tutkimus havaitsi kohonneen suolistosyöpäriskin yllättävällä ryhmällä