Henna Virkkunen: Eurooppa ei ole valmis uuteen pakolaiskriisiin

7:21
Tuhannet pakolaiset pyrkivät Turkista Kreikkaan.

EuroparlamentaarikkoHenna Virkkusen (kok.) mukaan Eurooppa ei ole oppinut riittävästi vuoden 2015 pakolaiskriisistä.

Virkkusen tiedotteen mukaan Euroopan parlamentti on käsitellyt maahanmuuttopolitiikkaan esitetyt lainsäädäntömuutokset jo vuosia sitten, mutta ehdotukset ovat jääneet jumiin jäsenmaiden pöydille.

– Edes EU:n ulkorajojen vahvistamiseen ei ole suunnattu tarvittavia resursseja. Ne loistavat poissaolollaan myös nyt neuvoteltavasta vuosien 2021-2027 rahoituskehyksestä. Euroopan parlamentti on esittänyt lisärahaa muun muassa rajaturvallisuuteen, mutta jäsenmaat ovat olleet haluttomia kasvattamaan maksuosuuksiaan. Ilman rahaa ei kuitenkaan palkata yhtään uutta rajavartijaa.

Virkkusen mukaan nykyinen turvapaikkaprosessi ei toimi aikana, jolloin hakijoiden määrä lasketaan vuosittain sadoissa tuhansissa.

– Käytännössä ainoa tapa purkaa tilannetta on EU-rahoitteisten käsittelykeskusten perustaminen unionin ulkorajoille ja toivottavasti myöhemmässä vaiheessa myös lähemmäs kriisialueita. Näissä keskuksissa turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin ja oleskeluluvan saaneet siirrettäisiin eri EU-maihin yhdessä sovitun mekanismin perusteella, Virkkunen kirjoittaa tiedotteessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja