Mainos

Hengitysliitto haki homekorjaustukea pääkonttoriinsa

Hengitysliitto on hakenut Raha-automaattiyhdistyksen avustusta Helsingissä sijaitsevan keskustoimistonsa homekorjaukseen. Hengitysliitto haki tämän vuoden avustusrahoja Oulunkylässä olevan talon homekorjaukseen 500 000 euroa. Samassa talossa sijaitseva Sydänliitto olisi vielä osallistunut kustannuksiin samalla potilla.

- Kyseessä on pahimmillaan mittava projekti, jonka kustannukset voivat nousta hyvinkin korkeiksi, hakemuksessa perustellaan.

Lopulta hankkeeseen ei myönnetty RAY:n rahaa, koska Hengitysliitto ja Sydänliitto vetivät hakemuksensa pois.

- Me emme sitten laajempaa ongelmaa tässä talossa löytäneetkään. Ne korjattiin kuntoon, mitä havaittiin. Ne mitä löydettiin, ne hoidettiin, toteaa Hengitysliiton talousjohtaja Vesa Kukkonen.

Monitoimitalo on valmistunut vuonna 1991. Siihen on saatu muun muassa RAY:n avustusta vuosina 1988-1993.

Homekasvustoja ikkunanpielissä

Investointihakemuksen mukaan talossa työskentelevät oirehtivat normaalia enemmän. Talosta on otettu koepaloja eri puolilta, ja ne on tutkittu Työterveyslaitoksessa.

- Homeongelmaa on löytynyt osin enemmän, osin vähemmän, hakemuksessa siteerataan tutkimusta.

Myös Hengitysliiton oma korjausneuvontapalvelu on tutkinut rakennusta. Näytteiden perusteella todennäköisin oirehtimisen aiheuttaja ovat olleet "ikkunapielien läheisyydessä olevat homekasvustot, jotka pääsevät sisäilmaan ilmavuotojen kautta". Myös materiaalinäytteiden mikrobianalyyseissa löytyi useita viitteitä vaurioista.

- Vastuullisena työnantajana puututtiin, tutkittiin ja pyrittiin löytämään ongelman lähteet. Siltä osin ne korjattiin, mitä löydettiin, talousjohtaja Kukkonen vakuuttaa.

Hengitysliitossa on tehty henkilöstökysely ennen ja jälkeen korjausten. Uusimpia tuloksia odotetaan Kukkosen mukaan lähiaikoina.

- Tulosten jälkeen nähdään, onnistuivatko korjaukset, Kukkonen sanoo.

Raha-automaattiyhdistys huolissaan

Kansaneläkelaitos sanoi eilen selvittävänäsä omalta osaltaan Hengitysliiton rakennusten kuntoa. Miljoona-avustuksia liitolle antanut Raha-automaattiyhdistys ei samaan aio ryhtyä.

- Työntekijät ovat siellä oireilleet, mutta omissa selvityksissään he eivät ole löytäneet mitään erikoista. Ei meillä ainakaan tällä hetkellä ole aikomuksia pyytää mitään lisäselvityksiä, sanoo Raha-automaattiyhdistyksen valvontapäällikkö Raimo Hakola.

Yleisesti Hakola on huolissaan Hengitysliiton tilanteesta.

- Olemme huolestuneita heidän taloudellisesta tilanteestaan. Se vaikuttaa liiton toimintaan, Hakola toteaa.

Hengitysliitto sai Raha-automaattiyhdistykseltä avustusta tällä vuodelle yhteensä 1 591 000 euroa. Siitä lähes miljoona euroa oli yleisavustusta liiton toimintaan.

Avustuksia lähes 32 miljoonaa euroa

Hengitysliitto on saanut Raha-automaattiyhdistykseltä avustuksia 2000-luvulla yhteensä lähes 32 miljoonaa euroa. Suurin tuki on ollut vuosina 2000-2003 Merikosken kuntoutus- ja tutkimuskeskuksen uusien toimitilojen perustamiseen ja peruskorjauksiin. Tähän RAY on myöntänyt noin 9,4 miljoonaa euroa.

Hengitysliitolla on muhkea 100 000 neliön kiinteistökanta. Omien tilojensa peruskorjauksiin Hengitysliitto ei ole usein tukea hakenut. Vuosina 2000-2007 sille myönnettiin noin 4 miljoonaa euroa Kaprakan kuntoutumiskeskuksen peruskorjaukseen ja laajennukseen.

Kuntoutuskeskus Anttolanhovin korjaamiseen Hengitysliitto on hakenut Raha-automaattiyhdistyksen avustusta kolme kertaa. Kertaakaan sitä ei ole sille myönnetty. Anttolanhovin majoitus- ja uima-allastilojen perus- ja korjausmenoihin avustusta haettiin kahdesti vuosina 2000 ja 2001. Vuonna 2005 avustusta olisi haluttu erillismajoitustilojen perustamismenoihin.

45MIN-OHJELMA ON SEURANNUT ASIAA TIIVIISTI

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katso Mari Haaviston juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.