Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tiukennettu palaavien matkustajien kontrollia – matkailijan on täytettävä lomake ennen rajamuodollisuuksia

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tiukennettu Suomeen palaavien matkustajien kontrollointia. Uusia järjestelyjä on otettu tänään käyttöön. Viranomaiset ovat sopineet hieman tiukemmasta kontrollista kuin valtioneuvoston aamupäivän tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Toimenpiteitä tehdään koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

– Matkustaja pysyy kontrollissa siihen asti, kunnes lähtee lentoasemalta. Matkustajat täyttävät myös lomakkeen, jota varten on tehty kysymyspatteristo. Jo viimeisen 2-3 viikon aikana toimenpiteitä on tehty. Kun uutta tietoa koronaviruksen leviämisestä on tullut, tilanteeseen on reagoitu. Helsinki-Vantaan lentoasema on haasteellinen toimintaympäristö, koska siellä toimii useita eri viranomaisia, kertoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen.

Lomake täytetään lentoasemalla ennen rajamuodollisuuksia ja rajavartiomies tarkastaa lomakkeen. Henkilö ohjataan lomakkeen tietojen perusteella joko omatoimisesti eteenpäin, terveydenhuollon neuvontapisteeseen tai ajojärjestelijän palvelupisteeseen. 

Oireilevat ohjataan näytteenottoon

Terveydenhuollon neuvontapisteessä oireilevat henkilöt ohjataan näytteenottoon ja hotellimajoitukseen odottamaan vastauksia. Jos näyte on negatiivinen, he jatkavat normaalia karanteenia joko osoitetussa majoituksessa tai kotonaan.

Jos tulos on positiivinen eli matkailijalla on koronatartunta, heidät siirretään terveydenhuollon piiriin. Karanteenipäätös tehdään, mikäli matkailija ei suostu vapaaehtoisesti karanteeniin. Henkilöille, joilla ei ole karanteenipaikkaa Suomessa, järjestetään majoitus 14 vuorokauden ajaksi. Karanteenimajoitus on ensisijaisesti matkustajan omalla kustannuksella.

Oireeton matkailija voi lähteä omalla kyydillään lentoasemalta.

Julkista liikennettä ei saa käyttää. Jos matkailijalla ei ole omaa kyytiä, hän pääsee valtion tarjoamaan sopimustaksiin tai linja-autoon, joissa turvaväleistä on huolehdittu.

Uudenmaan eristäminen ei vaikuta matkailijoiden palaamiseen. Helsinki-Vantaalta saa palata kotiinsa myös Uudenmaan ulkopuolelle, koska omalle kotisedulleen voi rajatarkastuksissa edetä.

Viranomaiset ovat saaneet viime päivinä kritiikkiä siitä, ettei palaaville matkailijoille ole ollut kunnollista ohjeistusta lentokentällä. Kaikki matkailijat eivät ole ymmärtäneet jäädä kahden viikon kotikaranteeniin ja jotkut ovat myös käyttäneet joukkoliikennettä poistuessaan lentoasemalta.

Lue myös:

    Uusimmat