Helsingissä koronatapausten määrä on kääntynyt kasvuun EM-kisojen jälkeen – näin rajoitukset jatkuvat pääkaupungissa: "Riskiä on edelleen paljon ilmassa"

3:44
Pormestari Vapaavuori: Nämä koronarajoitukset ovat voimassa Helsingissä

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan koronatilannetta seurataan herkeämättä ja sen muutoksiin reagoidaan nopeasti. 

Pitkään jatkuneen koronatilanteen hyvä kehitys on kääntynyt toiseen suuntaan, sillä juuri Uudellemaalle on tullut runsaasti koronatartuntoja Venäjän EM-kisaturistien mukana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tänään kello 10 mennessä HUS-alueen kunnissa on todettu kaikkiaan 309 tartuntaa, jotka ovat peräisin Venäjältä jalkapallon EM-kisoista palanneilta matkailijoilta. 

HUSin tiedossa on noin 40 jatkotartuntaa.

– Näyttäisi siltä, että jalkapalloturismiin liittyvissä tartunnoissa huippu on saavutettu, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi toteaa tiedotteessa. 

– Edelleen kannustan ihmisiä hakeutumaan testiin herkästi lievimmistäkin oireista, Mäkijärvi jatkaa. 

"Riskiä on edelleen paljon ilmassa"

Pormestari Jan Vapaavuori osoittaa infossaan kiitoksensa niille terveydenhuollon ammattilaisille, jotka keskeyttivät juhannusvapaansa ja saapuivat töihin koronatartuntojen jäljittämiseksi ja hoitamiseksi. 

Karanteeniin on asetettu Helsingissä noin 600 henkilöä ja kontaktointi jatkuu yhä. Vapaavuoren mukaan luvut voivat mahdollisesti vielä kasvaa. 

– Riskiä on edelleen paljon ilmassa, Vapaavuori terävöitti, vaikka koronatilanne onkin hellittänyt.

HUSin vuodeosastolla on tällä hetkellä kaikkiaan viisi helsinkiläistä. Tehohoidossa ei ole yhtäkään potilasta Helsingin alueella. 

Yli 400 000 helsinkiläistä on rokotettu

Lähes 407 000 helsinkiläistä on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen, mikä Vapaavuoren mukaan antaa odottaa, ettei koronatapaukset aiheuta tulevaisuudessa kaikkein vakavampia tautimuotoja. 

Hänestä rokotteen positiivisesta signaalista toimii esimerkkinä Iso-Britannia, jossa tartuntamäärät ovat olleet kasvussa, mutta sairaalassa olevien määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa. 

– Kannustankin jälleen kerran erittäin vahvasti kaikkia ikäluokkia hakeutumaan rokotukseen, Vapaavuori huomautti. 

Maski- ja etätyösuositus jatkuvat

Vapaavuoren mukaan maskivelvoite jatkuu edelleen, sillä jalkapallon EM-kisojen myötä Suomeen tulleet koronatartunnat ovat nostaneet ilmaantuvuutta Helsingissä. 

Lisäksi etätyösuositus ja maskisuositus lähityössä jatkuvat edelleen. 

Vapaavuoren mukaan tautitilannetta seurataan herkeämättä ja maskisuositukseen tehdään muutoksia tilanteen niin salliessa.

– Päätös maskivelvoitteen lieventämisestä tehdään, kun tautitilanne sen sallii – toivottavasti pian.

Sisäliikunta on mahdollista myös aikuisille

Kaupungin hallinnoimat sisäliikuntahallit on avattu tänään rajoitetusti myös aikuisten liikuntaharrastuskäyttöön. 

Esimerkiksi kuntosalit ja liikuntahallit avaavat ovensa rajoitetusti. Liikuntatiloihin voidaan ottaa enimmillään puolet asiakaskapasiteetista. 

Myös aikuisten kilpailutoiminta on tästä päivästä alkaen sallittua sisätiloissa – terveysturvallisuusohjeita noudattaen.

Yleisötilaisuuksien rajoitukset jatkuvat

Yleisötilaisuuksien rajoituksia jatketaan myös 14. heinäkuuta jälkeen. Näin ollen sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan edelleen järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoituksia. 

Sisätiloissa tapahtumaan osallistuvalle on mahdollistettava turvavälin pitäminen sekä lähikontaktien välttäminen. 

Varsinaiset päätökset tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Vapaavuoren mukaan mahdollisesti ensi viikolla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja