Mainos

Helsingin pörssi

Pörssipäivää värittivät lukuisien yhtiöiden alkuvuoden tulosjulkaisut. Kertomukset olivat luonnollisesti hyvin ristiriitaisia ja sen mukaista oli yhtiöiden arvostus myös pörssissä.

Vauhtia sijoittajat hakivat niin Yhdysvaltain osakemarkkinoilta kuin korkomarkkinoita syleilevistä Emu-keskusteluista. Korkotason alentuminen näkyi myös meillä Suomessa, mutta sekään ei auttanut pitämään osakkeita nousu-uralla.

Voimakkaimmin välittäjät reagoivat Valmetin uutisiin. Valmetin tulos rahoituserien jälkeen aleni 50 miljoonalla markalla 322 miljoonaan markkaa liikevaihdon kasvaessa aavistuksen. Analyytikot olivat odottaneet hiukan suurempia lukuja ja vielä kun yhtiön johto arveli koko vuoden osaltakin tuloksen jäävän viime vuodesta, painui osakekurssi selvästi.

Vaikka yhtiö tiedotti tulosjulkaisunsa ohessa ostavansa englantilaisen maailman johtavan pakkausteollisuuden jatkojalostuskoneiden valmistajan, ajautui osake auttamattomasti myyntipaperien listalle.

Vielä eilen osaketta vaihdettiin 94 markkaan, mutta päivän viimeisissä kaupoissa paperi löysi uusia omistajia 90 markalla. Osake kaappasi kiistellyn kunnian pahiten laskeneiden yhtiöiden listan kärkipäästä.

Aamulla yleisindeksi pysyi Nokian voimalla lähes edellispäivän lukemissa. Nokia kykeni kallistumaan eilen Wall Streetilla vastoin yleistä teknologiaosakkeiden kehitystä. Tulosvaroitukset upottivat Nasdaq-indeksiä puolellatoista prosentilla teollisuusosakkeiden selvitessä pitkien korkojen laskun ansiosta plussalle.

Etenkin rahoitussektorin osakkeille päivä oli hyvä. Myös Helsingissä pankki- ja vakuutusosakkeet lukeutuivat päivän voittajiin. Yleisindeksi jäi lopulta 0,3 prosenttia miinukselle 3077,10 pisteeseen kokonaisvaihdon jäädessä 460 miljoonaan markkaan.

Muita ensimmäisen kolmanneksen tuloksestaan kertoneita yhtiöitä olivat Nokian Renkaat, Polar ja Raute. Nokian Renkaiden alkuvuosi ylitti johdon asettamat tavoitteet lievästi, mutta pörssissä osake niiasi vajaalla prosentilla. Polarin tulos sen sijaan oli paha pettymys.

Viime vuonna yhtiö sentään raapaisi reilut 20 miljoonaa markkaa tulosta, kun nyt oli tyytyminen nollaan. Syyt johtuivat mm. rakennuskohteiden tarjous- ja toteutusvaiheen virheistä. Polarin kurssi kumarsi vajaalla viidellä prosentilla noin 6,40 markkaan.

Päivän ensimmäiset kaupat tehtiin New Yorkissa varovaisesti laskeviin kursseihin. Sijoittajat hakevat kuumeisesti selvyyttä teknologiaosakkeiden nykytilasta, sillä viimeiset päivät ovat tuoneet kosolti pilviä toimialan päälle. Tekno-osakkeet olivat kuitenkin ensimmäisen tunnin jälkeen 0,4 prosenttia plussalla Dow Jonesin pysyessä puolen prosentin miinuksessa.

Nokian kurssi ensimmäisellä tunnilla oli reilussa 66,5 dollarissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.