Helsingin pormestari ryöpyttää kovin sanoin Rinteen sote-mallia – "Askel taaksepäin"

Jan Vapaavuori kommentoi hallituksen soteratkaisua 4:27

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) suomi tänään Säätytalolla kovin sanoin hallitusneuvottelijoiden esittämään sote-mallia.

– Isommat suomalaiset kaupungit vastustavat jyrkästi maakuntamallia. On erittäin surullista, että sitä ollaan ajamassa toista kertaa. Mahdollisuus erillisratkaisuun nostaa vähän toivoa Helsingin tulokulmasta, Vapaavuori sanoo.

SDP:n Antti Rinteen vetämissä hallitusneuvotteluissa päästiin viime viikolla ratkaisuun, jossa soten järjestäminen olisi 18 itsehallintoalueella ja päävastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannosta olisi julkisella sektorilla. Lisäksi selvitetään, voidaanko Helsingin metropolialueelle löytää erillisratkaisu sote-palvelujen järjestämiseen.

"Askel taaksepäin"

Vapaavuori uskoo Helsingin metropolialueen oman sote-mallin olevan mahdollinen, mutta perustuslaillisten sudenkuoppien välttäminen ei ole välttämättä yksinkertaista.

– Sen osalta toivoisi aitoa kumppanuutta ja yhteistyötä hallituksen kanssa, ettei malli tule vain annettuna. Lähiajat näyttävät, onko hallituksella aidosti halua tähän vai onko se vain tietynlaista teatteria, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mielestä hallituksen esittämä malli on askel taaksepäin.

– Se ei ole modernin, kansainvälistyvän Suomen malli. Olemme rakentamassa liittovaltiorakennetta 5,5 miljoonan ihmisen maahan samaan aikaan, kun lähinaapureissa puretaan välihallintoa.

Vapaavuori oli tänään hallitusneuvotteluiden puheenjohtajapöydässä kuultavana kaupunkien elinvoimasta.

Rinne: Ei erillisratkaisua turhaan kirjattu

Antti Rinne muistuttaa, että sote-uudistuksessa on tehty nyt ratkaisu palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta.

– Verotus ja Uudenmaan alueen ratkaisut ovat vielä täysin auki.

Rinne ei ylläty Vapaavuoren kritiikistä ja vakuuttaa hallituksen olevan valmis selvittämään Uudenmaan erillisratkaisua.

– Emme kai me turhaan kirjanneet eirllisratkaisun mahdollisuutta omiin papereihimme, Rinne toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat