Mainos

Helsingin poliisipäällikkö kuultavana Aarnio-oikeudenkäynnissä – anonymisaattori suuressa roolissa

4:00

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosoikeudenkäynti alkoi puheenjohtajan huomautuksella, että kuultavan pulpettiin kutsutulta Helsingin poliisipäälliköltä Lasse Aapiolta ei kuulla todistajan valaa.

Vielä käräjäoikeudessa Aapio joutui vannomaan kuulemisensa aluksi kertovansa vain totuuden, mutta tilannetta on muuttanut häntä vastaan nostettu virkarikossyyte.

Syyttäjä nosti keskiviikkona tukun virkarikossyytteitä muun muassa entisiä poliisipomoja vastaan. Myös aiemmin apulaispoliisipäällikkönä toiminut Aapio löi syyttäjän mukaan laimin Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan valvonnan, eikä hovioikeus siksi voinut torstain kuulemisessa velvoittaa Aapiota myötävaikuttamaan oman rikosepäilynsä selvittämiseen.

Pääosin oikeus kuuli Aapiota tänään keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisin palavereista, joissa pyrittiin selvittämään niin sanotun Pasilan miehen henkilöllisyyttä. Pasilan mies on syyttäjän mukaan satojen kilojen huumekauppaa pyörittänyt Aarnio, minkä Aarnio kiistää.

Aarnion mukaan mitään Pasilan miestä ei ole olemassa ja puhelinliikenne selittyy Helsingin huumepoliisin yhteydenpidolla tietolähteisiin.

Vetosi anonymisaattoriin

KRP:n ja Helsingin poliisin palavereissa pyrittiin selvittämään vuonna 2012, miksi suureen tynnyrihuumejuttuun kytkeytyvien henkilöiden viestittely näytti johtavan KRP:n Pasilan mieheksi nimeämän henkilön liittymiin.

Helsingin poliisipäällikkö Aapio kertoi hovioikeudelle, että Aarnio tarjosi hänelle selitykseksi anonymisaattoria. Anonymisaattori on laite, jonka avulla soittajan puhelimen oikeat teletiedot jäävät pimentoon. Poliisi selvittää teletietojen avulla puhelinten sijaintia ja sitä, mihin puhelimella on pidetty yhteyttä.

Aapion mukaan hänen alaisenaan työskennellyt Jari Aarnio kertoi, ettei Helsingin huumepoliisin puheluista ollut mahdollista tarjota tarkkaa tietoa KRP:lle. Syynä olisi ollut se, että huumepoliisi käytti anonymisaattoria.

–  Se oli kyllä näin jälkikäteen ajatellen täydellinen huijaus, Aapio totesi hovioikeudessa.

Uskottavana selitystä anonymisaattorista ei pitänyt myöskään käräjäoikeus, jonka mukaan käytetyt puhelinnumerot ja niiden väliset viestit olisivat tallentuneet anonymisaattorin muistiin.

Puntarissa 10 vuotta

Hovioikeus arvioi törkeitä huume- ja virkarikoksia, joista käräjäoikeus tuomitsi Aarnion 10 vuoden vankeuteen.

Lisäksi Aarniolla on hovioikeuden kolmen vuoden lainvoimainen tuomio seurantalaiteyhtiö Trevocin haarasta. Oikeuden mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli Trevoc-seurantalaiteyhtiössä ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Trevocia omisti bulvaanin välityksellä myös silloinen United Brotherhood -jengipomo Keijo Vilhunen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.