Helsingin olympiakisojen kultamitalisti on kuollut

Korkeushypyn olympiakultaan Helsingin olympialaisissa 1952 hypännyt yhdysvaltalainen Walt "Buddy" Davis kuoli tiistaina, kertoo olympiaurheilua seuraava Inside the Games -sivusto. Davis oli 89-vuotias.

Davis venytti Helsingin Olympiastadionilla olympiafinaalissa olympiaennätyksen 204 kukistaen maanmiehensä Kenneth Wiesnerin kolmella sentillä. Davis hyppäsi myös ME-korkeuden urallaan, ylittäen 212 senttiä vuonna 1953. Davisin väitetään olleen myös ensimmäinen, joka ylitti amerikkalaisen ja brittiläisen pituusmitan seitsemän jalkaa (213 senttiä), mutta tulosta ei rekisteröity sen tultua epävirallisessa kisassa.

Kolme kuukautta ennen olympiavoittoa Davis varattiin NBA-ammattilaiskoripalloliigaan, ja 203-senttinen Davis pelasi vuodesta 1953 alkaen viisi kautta NBA:ssa Philadelphia Warriorsin ja St. Louis Hawksin riveissä. Hän voitti NBA:n mestaruuden Warriorsissa 1956 ja Hawksissa 1958.

Davisin urheilu-ura oli melkoinen jo siksikin, että hän sairasti polion lapsena. Davisin läpikäymät jalkojen vahvistusharjoitteet osoittautuivat lopulta tärkeiksi hänen noustessaan huipulle niin korkeushypyssä kuin koripallossakin.

–  Mitä polioon tulee, olin silloin vain kahdeksanvuotias, enkä tajunnut, mistä on kyse. Tajusin vain sen, että äitini oli surullinen ja minua kohdeltiin kuin kuningasta. Karmeinta olivat ne jalkatuet ja se, että piti pysyä sängyssä koko ajan, Davis muisteli Port Arthur News -lehdelle vuonna 2016.

Lue myös:

    Uusimmat