Helsingin mielenilmaukset olivat lähellä kärjistyä: "Ei ollut aivan kympin suoritus"

Lauantaina järjestettiin mielenilmauksia maahanmuuton puolesta ja sitä vastaan ainakin Lahdessa, Torniossa ja Helsingissä. Helsingissä poliisi oli varautunut kahteen mielenosoitukseen järeästi.

– Poliiseja oli kymmenittäin paikalla ja hyvä niin, sillä mielenilmauksissa olisi syntynyt konflikti ilman poliisin väliintuloa. Mielenilmaukset sujuivat kuitenkin kohtuullisen hyvin, vaikka ei tämä aivan kympin suoritus ollut, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisilaitokselta.

Rajat kiinni -mielenosoitus oli poliisin mukaan järjestetty asianmukaisesti ja tapahtumajärjestäjään saatiin yhteys ennen mielenilmausta. Samaan aikaan järjestetty rasismin vastainen Loppu rasismille -mielenilmaus ei sujunut yhtä mallikkaasti.

– Rasismin vastaisesta mielenilmauksesta ei tehty poliisille ilmoitusta, eikä tapahtuman järjestäjää löydetty. Pyrittiin selvästi aiheuttamaan konfliktitilanne vastamielenosoittajien kanssa ja hakeuduttiin samoihin paikkoihin, missä vastamielenosoittajat olivat. Esimerkiksi Rajat kiinni -mielenosoittajat kokoontuivat kello 15 Narinkkatorilla, niin rasismin vastaiset mielenosoittajat olivat samalla paikalla puolta tuntia aiemmin. Kun mielenosoituksesta ei tehdä ilmoitusta, poliisin on vaikea tietää heidän tarkkoja kulkureittejään, Huhtela sanoo.

Poliisin mukaan kyse on kokoontumisrikkomuksesta.

– Puhutaan enintään kymmenestä tapahtuman järjestäjästä, mutta epäilen saadaanko heitä kiinni. Tapahtuma oli pääsääntöisesti järjestetty sosiaalisessa mediassa ja tapahtumajärjestäjiä ei oltu kerrottu mahdollisesti sen vuoksi, ettei heitä voi saattaa vastuuseen, ylikomisario Jussi Huhtela sanoo.

Huhtela kuitenkin korostaa, ettei kritiikki kosketa mielenosoitukseen osallistunutta väkeä.

– Kun kyse on rasismin vastaisesta mielenosoituksesta, se kerää paljon yleisöä agendan puolesta. Mielipidettä saa ilmaista ja mielenosoituksia järjestää, mutta niistä pitää ilmottaa aina etukäteen.

Poliisi otti lauantaina kuusi henkilöä kiinni pienemmistä järjestyshäiriöistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja