Mainos

Helsingin energialaitoksen työntekijät lakkoon ensi viikolla

Helsingin kaupungin energialaitoksen Helsingin Energian KTV-läiset työntekijät aloittavat lakon ensi maanantaina. Noin 1 500 liiton jäsentä koskeva työnseisaus vaikeuttaa lakon järjestäjien mukaan väistämättä Helsingin Energian sähköntuotantoa ja -jakelua.

SAK-laiseen Kunta-alan ammattiliittoon KTV:hen kuuluvat Helsingin Energian työntekijäyhdistykset päättivät lakon aloittamisesta tänään, mutta eivät tehneet päätöksiä lakon kestosta.

Syynä lakkoon on Helsingin ja Vantaan kaupunkien energialaitosten yhtiöittäminen yhdeksi yhtiöksi, mikä on henkilöstön mukaan valmisteltu henkilökunnan tietämättä.

Henkilökunta vastustaa yhtiöittämistä muun muassa siksi, että aikaisemmista yhtiöittämisistä on sen mielestä hyvin huonoja kokemuksia työsuhdeturvan heikentymisinä ja irtisanomisina. Helsingin Energian henkilöstön mielestä toimintoja voitaisiin tehostaa lisäämällä yhteistyötä muilla tavoin kuin yhtiöittämällä.

KTV:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja Ari Lehtinen katsoo, että syntyneet ongelmat johtuivat pitkälti valmistelun salailusta. Hän toivoo kuitenkin näin laajemmin ymmärrettävän, ettei kaupungin toimintojen siirtyminen yhtiöihin välttämättä ole sen enempää kuntalaisten, kuin kunnan työntekijöidenkään etu.

67 työntekijää joutuu muihin töihin

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi yhtiöittämisen toissapäivänä. Suunnitelmien mukaan uuteen yhtiöön siirtyy Helsingin Energiasta 117 henkilöä, ja muihin tehtäviin kaupungin palveluksessa joutuu siirtymään 67 henkilöä. Helsingin energian johtajan Veikko Hokkasen mukaan ketään ei aiota sanoa irti yhdistämisen takia.

Helsingin energialaitoksen palveluksessa on noin 1 800 työntekijää, joista KTV:n jäseniä on 800-900. Loput kuuluvat Akavaan ja STTK:hon.

Uuden energiayhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa, mikäli valtuusto 24. syyskuuta hyväksyy kaupunginhallituksen esityksen. Sen on määrä vastata sekä Helsingin ja Vantaan sähköverkosta ja kunnossapidosta. Helsingistä tulisi yhtiön pääosakas.

Helsingin energialaitos on kunnallinen liikelaitos, joten pääkaupungissa hankkeesta päättää viime kädessä kaupunginvaltuusto. Toinen osakas yhteisyrityksessä olisi Vantaan energia Oy, jonka omistaa Vantaan kaupunki. Vantaan energian kehitysjohtajan Veijo Krögerin mukaan suunnitelma on hyväksytty yhtiön hallituksessa.

Tarkoituksena on saada aikaan yhtiö, jolla olisi vahva markkina-asema taajamaverkkojen rakentamisessa ja kunnossapidossa. Helsingin laskelmien mukaan se säästää yhtiöittämisen ansiosta 10-12 miljoonaa markkaa vuodessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.