Mainos

Helsingin Energia kilpailuviraston syyniin

Kilpailuvirasto on pyytänyt Helsingin Energialta ja Helsingin kaupungilta selvitystä Helsingin Energian hinnoittelusta. Virasto haluaa tietää, onko energialaitoksen tuloutus Helsingin kaupungille ollut kohtuuttoman suuri eli suurempi kuin todellisiin kuluihin perustuva tulouttamistavoite.

Kilpailuvirasto lähetti heinäkuun alussa energialaitokselle ja kaupunginkansliaan kirjeen, jonka otsikkona on "määräävä markkina-asema sähkö- ja kaukolämmön hinnoittelussa".

Asia juontaa parin vuoden takaa. Silloin joukko helsinkiläisiä kiinteistöyhdistyksiä pyysi kilpailuvirasto selvittämään kaupungin omistaman Helsinki Energian sähkön ja kaukolämmön hinnoittelua. Yhdistykset epäilivät energialaitoksen käyttävän markkina-asemaansa lainvastaisella tavalla.

Helsingin Energia on vuodesta 1995 toiminut kaupungin liikelaitoksena. Yhtiön on ennen liikelaitostumistaan ja sen jälkeen tuottanut kaupungille huomattavia summia rahaa.

Asia on ollut pari vuotta kilpailuviraston selvittelyssä. Nyt virasto pyysi energialaitokselta ja kaupungilta lisäselvityksiä. Helsingin Energian tuotantojohtajan Osmo Arposen mukaan kirjelmillä halutaan vastaus kysymykseen, onko energialaitoksen tuloutus kaupungille ollut kohtuuttoman suuri. Lisäksi kirjelmässä pyydetään kommentteja energialaitoksen kanta-asiakasalennuksiin.

Arponen on selvityksen suhteen niukkasanainen. Aiemmin moni energialaitos toimi kunnan rahasampona eli kunta sisällytti omistamansa kaukolämpölaitoksen hintaan osuuden, joka tuloutettiin kunnalle veroluonteisena tulona.

Kilpailuvirasto on pyytänyt energialaitokselta ja kaupungilta selvitystä elokuun 21. päivään mennessä. Kumpikin aikoo pyytää selvityksille jatkoaikaa. Kun kilpailuviraston kanta asiaan selviää, se on sikäli mielenkiintoinen, että se toimii ennakkotapauksena muille kunnallisille energialaitoksille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.