Helpottaako Suomen Nato-jumi? Presidentti Niinistö toiveikkaana: "Yritystä on nyt selvästi enemmän"

Presidentti Niinistö tapasi yhdysvaltalaissenaattoreita – katso tiedotustilaisuus 25:47
Katso videolta presidentti Sauli Niinistön ja yhdysvaltalaissenaattorien tiedotustilaisuus.

Presidentti Sauli Niinistö on tänään tavannut yhdysvaltalaissenaattoreita Helsingissä. Tapaamisessa keskusteltiin niin ajankohtaisesta turvallisuuspolitiikan tilanteesta kuin Suomen Nato-jäsenyydestäkin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraana oli edustajia sekä demokraattisesta että republikaanisesta puolueesta.

Yhdysvaltain senaatin Nato Observer Groupin senaattorit Jeanne Shaheen, Chris Coons, Joni Ernst, Deb Fischer ja Roy Blunt pitivät tapaamisen jälkeen yhteisen tiedotustilaisuuden.

Lehdistötilaisuudessa ryhmän puheenjohtaja Shaheen painotti useaan kertaan, että Yhdysvallat tukee Suomen Nato-prosessia. Shaheen sanoi myös uskovansa, että Turkki tullaan samaan Suomen Nato-jäsenyyden taakse.

Niinistö varovaisen toiveikas

Presidentti Niinistön mielestä Suomen Nato-jäsenyyden kannalta tilanne näyttää hieman valoisammalta.

Presidentin arvio pohjaa viime aikoina tiheämmin käytyihin neuvotteluihin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

– Yritystä on nyt selvästi enemmän. Mitään konkreettisia tuloksia ei sinänsä viime viikolla saavutettu ja voi olla, ettei tänäänkään eikä huomenna.

Kommentissaan presidentti viittaa huomiseen tapaamiseensa Turkin presidentin kanssa. Neuvotteluissa ovat mukana myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

– Suomen sanoma on ihan selvä. Meidän käytäntömme ja lainsäädäntömme vastaa oikein hyvin keskimääräistä Nato-maan käyttäytymistä ja lainsäädäntöä, Niinistö tiivistää.

Niinistön arvion mukaan Turkin puolelta on esitetty selvemmin erilaisia vaatimuksia Ruotsille, kun taas Suomen osalta on puhuttu yleisemmin terrorismin vastaisen toiminnan tehostamisesta.

– Katsotaan nyt sitten ihan pohjamutia myöten, mistä tässä on kysymys, Niinistö toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat