Helmi on Lahden torin legendaarinen piirakkamyyjä – "Aamukahdelta aloitan leipomisen"

2:14

Lämpölaukku, iloisen punainen toppatakki, kauas kantava nauru ja jatkuva asiakasvirta. Nuo ovat merkit, joista tunnistaa, missä istuu Helmi Mynttinen, Lahden torin legendaarinen piirakkamyyjä.

Legenda-sanaa käytetään nykyään kovin heppoisin perustein, mutta Helmin kohdalla se on perusteltua. Hän on myynyt piirakoitaan Lahdessa jo 51 vuoden ajan, ja Helmi on lahtelaisille käsite.

– Aamukahdelta aloitan leipomisen ja kahdeksan maissa olen torilla. Piirakoiden täytyy olla tuoreita. Jos vanhaa myy, niin kauppa loppuu nopeasti, virnistää Helmi.

Äläs urki!

Suosituin tuote on lihapiirakka. Helmiltä on turha kysyä reseptejä. Sen verran hän kertoo, että kuoren pitää olla ohut, ei sellainen pullamainen niin kuin markettipiirakoissa. Koska Helmi ei kerro enempää, niin kysymme maku-arvioita piirakkaostoksille tulleilta asiakkailta.

– On todella hyvää, käsin ja tunteella tehty, sen maistaa, analysoi piirakkaa puraissut Simo Honkanen.

– Ei kellään ole näin hyviä. Tyttäret luulee, että minä olen nämä leiponut, naureskelee Kerstin Tyrni.

Juha ja muut fanit

Tulin kuvaaja Timo Hämäläisen kanssa Lahteen, koska Juha-niminen katsoja lähetti sähköpostilla vinkin Helmistä. Juha kertoi, että Helmin piirakat myyvät aina, vaikka muilla torikauppiailla ei kauppa kävisi. Juhan mielestä MTV-uutisten oli ehdottomasti tehtävä telkkarijuttu Helmistä. Helmillä on niin vannoutuneita faneja, että ovat tehneet hänelle oman Facebook-sivuston. 

– Tiedän, että sellaiset sivut on. Joku ne sinne laittoi, mutta en minä niistä mitään tiedä, hekottelee Helmi torin harmaassa aamupäivän hämärässä. 

Minä ostin pikkuleipiä, kuvaaja lihapiirakan. Timo söi ja nyökytteli tyytyväisenä, ei suostunut puhumaan mitään, ei halunnut rikkoa nautinnollista hetkeään. Minä vein pikkuleivät kotiin ja kyllä, ne olivat menestys. 

Hyvä, että uskoimme Juhaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja