Helle toi nälkäiset ampiaiset kaupunkiin

Moni on tänä kesänä tuskastunut aggressiivisten ampiaisten kiehnaukseen. Hyönteistutkija JuhaniItämiehen mukaan ampiaiset on saanut liikkeelle helle ja nälkä.

- Kuivuus etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa on saanut aikaan sen, että ampiaisille ei tahdo nyt löytyä ruokaa. Alkukesästä ampiaisilla riitti syötävää kirvoissa, mutta nyt syötävää on etsittävä esimerkiksi pihapiireistä ja mansikkamailta. Monet sitten tulkitsevat ympärillä hyörivät ampiaiset aggressiivisiksi, vaikka siitä ei välttämättä olekaan kyse.

Kaupungeissa ampiaiset ovat ahdistelleet esimerkiksi kahviloiden ja ravintoloiden terasseilla istuvia.

- Jos on kädessä hillomunkki tai siideri, mikä ettei olutkin, niin ne vetävät kyllä makeasta pitäviä ampiaisia puoleensa. Lisäksi joidenkin hajuvesien tai ihovoiteiden hajuviesti saattaa houkutella nälkäisiä ampiaisia.

Paitsi ravintoa, ampiaiset saattavat kuumina kesäpäivinä metsästää myös nestettä.

Pisto on puolustus

Tavallisimmin ampiaisen pistoreaktio liittyy pesän puolustukseen.

- Varmin keino saada kiukkuiset ampiaiset peräänsä, on rikkoa pesä ja lähteä sen jälkeen huitoen juoksemaan. Tällöin pesään hyökännyt henkilö merkitään pistolla, joka kertoo muillekin pesän puolustajille kenen kimppuun kannattaa hyökätä.

Itämies ohjeistaakin pesän lähellä ampiaisen piston kohteeksi joutunutta liukenemaan paikalta rauhallisesti ja vähin äänin, jos mielii selvitä vähillä pistoilla.

Paitsi uhkaamalla pesää, ampiaisia voi onnistua kutsumaan kotiinsa myös tappamalla niiden lajitovereita - raadon kimpussa saattaa olla hyvinkin nopeasti uusia ampiaisia.

Kun huomaa ampiaisen laskeutuneen iholle pistoaikeissa, se tulisi nostaa ennemmin kuin huitaista pois iholta.

- Ampiainen käyttää vain osan myrkystään yhdellä pistolla. Mutta jos ampiaisen huitaisee, sen myrkkyrauhanen voi irrota, jolloin rauhasen koko myrkkysisältö saattaa tyhjentyä pistokohtaan, opastaa Itämies.

Pian kuningattaret jättävät pesänsä ja siivekkäiden yhdyskunta hajoaa. Tämän jälkeen työläiset lähtevät hortoilemaan pesistään ja jatkavat lentelyään paikasta toiseen syyskuulle, jopa ensilumien saapumiseen saakka. Piston saakin helpoiten juuri orvolta työläiseltä, joka harhailee kaukana kotipesästään.

Kuningattaret kertovat ampiaisten määrän

Touko-kesäkuussa, kun kuningattaret heräävät, aloitetaan taas uuden pesän ja yhdyskunnan rakennus. Pesän rakennusvaiheessa voidaan usein ennustaa sitä, minkälainen ampiaiskesä on tulossa. Jos säät sallivat eivätkä taudit häiritse, yhdyskunta voi kasvaa suureksikin.

Jos pihapiiristään haluaa karkottaa ampiaiset, paras aika puuhaan on touko-kesäkuu.

- Touko-kesäkuun vaihteessa kannattaa tarkkailla kuningattarien liikkumista ja hävittää ne pesät, joissa kuningattaret viihtyvät. Tällöin uusia yhdyskuntia ei pääse rakentumaan.

Toisinaan Suomen ampiaiskantaa saattavat yllättäenkin kasvattaa ampiaisvaellukset. Vaelluksiin lähdetään usein sen jälkeen, kun yhdyskunta hajoaa.

- Toisinaan Moskovan pohjoispuolelta tai Karjalasta tulee meille suuria ampiaisvaelluksia. Todennäköisin aika vaelluksille on jo käsillä, arvioi Itämies.

Lue myös:

    Uusimmat