Mainos

Heinäluoma: Arkkipiispan anteeksipyynnölle on perusteita

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma pitää arkkipiispan esittämään anteeksipyyntöä hyvin merkittävänä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi SuomiAreenan avajaistilaisuudessa anteeksi homoseksuaalien kohtelua kirkossa ja yhteiskunnassa. Heinäluoma uskoo, että Mäkisen puhe tule herättämään vilkasta keskustelua.

– Seksuaalivähemmistöjen kohtelu on historian varrella ollut kehnoa myös Suomessa. Nyt asenteet ovat muuttuneet ja vielä melko lyhyessä ajassa.  Uskon, että arkkipiispan puhe vauhdittaa tätä kehitystä.

Heinäluoman mielestä kirkon tulee itse pohtia suhtautuminen samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen.

– Kirkon kanta asiaan voi olla hyvinkin toinen kuin yhteiskunnan kanta. Kirkon opetukselle ja uskolle on oma tilansa ja eduskunnassa käytävä avioliittokeskustelu on eri asia. On kirkon päättäjien asia tehdä omat linjauksensa. Eduskunta tekee päätöksiä sen mukaan, mikä on kansalaisten yleisen oikeustajun mukaista, Heinäluoma linjasi.

Avajaiskeskustelua seurannut Satakunnan maakuntajohtaja ja kirkolliskokousedustaja Pertti Rajala iloitsi arkkipiispan kannanotosta.

– Se oli todella rohkea avaus ja hieno asia. Olen ylpeä arkkipiispasta. Hän pyysi meitä jokaista tarkistamaan omia asenteitamme seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Me kuvittelemme helposti olevamme suvaitsevaisempia kuin itse asiassa olemmekaan. Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen ei varmaan tule enää tämän kirkolliskokouksen käsittelyyn, mutta arkkipiispan puhe herättää tervetullutta keskustelua asiasta. Toivon, että kirkko lähtisi rohkeasti siunaamaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja, Rajala sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja