Mainos

Hedelmöityshoidot halpenevat Virossa

Hedelmöityshoidot halpenevat tuntuvasti Virossa. Hallitus on hyväksynyt sosiaaliministeriön esityksen, jolla valtio alkaisi tukea lääkityksen lisäksi myös itse keinohedelmöityshoitoa.

Keinohedelmöittämisen seurauksena syntyi viime vuonna 300 uutta virolaista. Asiantuntijoiden mukaan luku voisi nousta vielä parilla sadalla lapsella vuosittain.

- Viro tarvitsee paljon lapsia ja sitä, että jokainen lapsi olisi toivottu, sosiaaliministeri Maret Maripuu sanoi. -Toivomme, että kaikki apua tarvitsevat pääsevät osallisiksi hedelmöityshoidoista, jotta mahdollisimman monet perheet saisivat iloita omasta jälkikasvusta.

Virossa on arviolta 20 000 paria, joilla on vaikeuksia saada lapsia. Keinohedelmöitys onnistuu jopa joka kolmas kerta. Osa raskauksista kuitenkin keskeytyy, joten lopullinen onnistumisprosentti on noin 20.

Jopa neljä kertaa edullisempaa

Sosiaaliministeriön sorvaama uudistus tarkoittaisi sitä, että potilaan maksettavaksi jäisi enää lääkkeiden omavastuu. Nykyisin potilaan pitää maksaa sen lisäksi 30 prosenttia hoidoista.

Ministeriön laskelmien mukaan lääkkeiden omavastuu jäisi noin 10000 kruunuun eli 640 euroon. Nykyisin yksi hoito ja siihen liittyvät lääkkeet maksavat jopa noin neljä kertaa enemmän. Valtio on varannut tälle vuodelle 100 miljoonaa kruunua keinohedelmöityksen tukemiseen.

Uudistus ei enää rajoittaisi myöskään hoitomääriä. Nykyisin yritykset on rajattu kolmeen.

Viro on ottanut esikuvakseen Tanskan, joka on keinohedelmöitysten kärkimaita. Vuonna 2005 kuusi prosenttia siellä syntyneistä lapsista oli hoitojen tulosta.

Virossa ei ole tehty tarkkoja tutkimuksia lapsettomuudesta. Viroa vaivaavat samat ongelmat kuin muitakin länsimaita: miesten hedelmällisyys on ollut laskussa ja kouluttautuneet naiset ovat lykänneet lastensaantia myöhemmälle iälle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.