Ministeri Henriksson ehdottaa bensaveron nostoa HBL:ssä – Jani Mäkelä: Perussuomalaisia vastaan suunnattu tarpeeton provokaatio

Gallupkysely bensapumpulla: vaikuttaako hinta paikan valintaan? 1:05
Aiemmin tässä kuussa bensapumpulla tehty gallupkysely, kertoo, mikä vaikuttaa huoltoaseman valintaan.

Perussuomalaiset pitää ajatusta "tarpeettomana provokaationa", kokoomuksen mielestä bensa on edelleen kallista.

RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson ehdottaa Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että julkista taloutta voitaisiin tasapainottaa bensiinin veroa nostamalla. Henriksson huomauttaa, että kun polttoaineiden hinnat ovat muutenkin laskeneet, voidaan kysyä, onko vuodenvaihteessa voimaan tuleva veronalennus enää tarpeen.

Bensiinin ja dieselin valmistevero laskee vuodenvaihteessa noin neljä senttiä litralta. Alennuksen lasketaan vähentävän valtion verotuloja ensi vuonna noin 170 miljoonaa euroa.

Henriksson sanoo, että kun julkista taloutta tasapainotetaan, on RKP:n mielestä välttämätöntä puhua muustakin kuin leikkauksista.

– Kaikkien vaihtoehtojen on oltava pöydällä, myös verojen, Henriksson sanoo.

Henriksson ei kuitenkaan ole valmis kiristämään työn verotusta. Hänen mukaansa RKP haluaa, että työnteko kannattaa.

Vaihtoehdoista on määrä keskustella vuodenvaihteen jälkeen hallituksessa ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä. Henrikssonin mukaan nyt on syytä antaa valtiovarainministeriölle työrauhaa selvittää järkevimpiä vaihtoehtoja, mutta katsoo, että bensiinin hinnan laskettua sen verotusta voisi tarkastella.

– Voi kysyä, onko veron laskeminen tarpeellista, vai olisiko siellä säätövaraa.

Polttoaineiden hintoja seuraavan Polttoaine.net -palvelun mukaan 95-oktaanisen bensiinin keskihinta oli keskiviikkona noin 1,81 euroa litralta. Kalleimpia hintoja nähtiin kesällä 2022, jolloin saman bensiinin keskihinta kipusi Tilastokeskuksen mukaan liki 2,60 euroon.

Hallituskauden alussa kaavaillut kuuden miljardin euron sopeutukset ovat saamassa jatkoa, koska valtiovarainministeriön tuoreen ennusteen mukaan lisätiukennuksia tarvitaan, jotta velkaantuminen saataisiin taittumaan. Näistä on määrä keskustella hallituksen kehysriihessä ensi vuoden puolella. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on itse ennen joulua Talouselämän haastattelussa nostanut esille ruoan arvonlisäveron korottamisen.

Perussuomalaiset ja kokoomus torjuvat

Ajatus tehdä uusia muutoksia bensiinin verotukseen ei ota tulta suurten hallituspuolueiden riveissä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Jani Mäkelä torjuu Hufvudstadsbladetissa Henrikssonin ajatuksen "tarpeettomana provokaationa", joka on suunnattu nimenomaan perussuomalaisia vastaan.'

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Timo Heinonen taas katsoo, että tässä vaiheessa ei pitäisi heittää esille yksittäisiä ehdotuksia verojen korotuksiksi. Heinosen mukaan niistä voi helposti syntyä kynnyskysymyksiä siitä, mitä pitää tehdä tai olla tekemättä.

– Me lähdemme siitä, että työn ja yrittämisen verotusta ei saa kiristää, Heinonen sanoo.

Heinonen katsoo myös, että vaikka bensiinin hinta on hallitusneuvottelujen jälkeen laskenut, on se edelleen kallista.

Bensan hinnassa nousupainetta – kannattaako nyt siirtyä sähköautoon? 11:23
Houkutteleeko menoveden kallistuminen suomalaisia siirtymään sähköautoiluun? Katso video.

Lue myös:

    Uusimmat