Haukio muodin etunenässä – tästäkin materiaalista voi laukkuja valmistaa

Jenni Haukion lohennahkainen käsilaukku herätti ihastusta presidenttiparin Norjan-vierailulla.

Haukion laukun nahka on peräisin Virosta, mutta löytyy osaajia lähempääkin.

Mikkeliläinen Ossi Kumpulainen on työstänyt kalannahkaa yli 10 vuotta. Eniten hän parkitsee madetta.

– Mateella on hyvin hieno pintakuvio, ja sileäpintaisena nahkana se sopii erinomaisesti kovaan kulutukseen, kuten lompakkoihin, vöihin ja kolikkokukkaroihin, Kumpulainen kertoo.

Kotimaisista kaloista parkittavaksi sopivat myös merilohi, kuha ja hauki. Pienin kala parkitsijan hyppysissä on ollut muikku.

– Kaikkein vaikeinta siinä työssä oli saada se nahka ehjänä tuoreeltaan irti. Muikun nahka on niin ohutta ja haurasta, että ei siitä mitään suurempaa kannata tehdä, Kumpulainen nauraa.

Vaikka Kumpulainen onkin innokas kalamies, tulevat kalannahat hänelle lähes poikkeuksetta kalakauppiailta.

Pehmeää ja kestävää

Kuivattuna kalannahka on kovaa ja haurasta. Monien onkin vaikea uskoa, että parkittu kalannahka haisee nahalta ja on pehmeää ja kestävää.

– Jos leikataan parkitusta mateennahasta ohut suikale ja annetaan se aikuiselle ihmiselle, niin aika harva sen jaksaa vetää sen poikki.

Kalannahka on myös ekologinen materiaali - ainakin silloin, kun sitä ei värjätä. Käsityöyrittäjä Kumpulainen suosiikin käsittelemätöntä kalannahkaa.

– Aika moni pitää kuitenkin luonnonruskeasta. Värikysymykset on tietysti makuasioita, mutta monissa väriaineissa on voimakkaita myrkkyjä.

Kalannahan parkitsemisessa on parikymmentä työvaihetta. Valmiiksi parkittu nahka tuo monelle mieleen sukkahousut, ja vaatteita siitä tehdäänkin.

– Kaukoidästä löytyy muun muassa uima-asuja, jotka on tehty kalannahasta.

Kumpulaisen parkitsemista nahoista valmistetaan kotimaassa muun muassa kukkaroita, laukkuja ja liivejä. Parkitsija itse uskoo kalannahan uuteen aluevaltaukseen.

– Jossakin vaiheessa kalannahka varmasti tulee sisustukseen. Käytännön esimerkkejä on jo olemassa. Muun muassa sohva on verhoiltu lohennahalla, Kumpulainen kertoo.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu Mikkelistä (Kymmenen uutiset 19.10.2012)

Lue myös:

    Uusimmat